PROROČANSTVO I PROROCI TARABIĆI (14) - Predskazanje zle sudbine kraljeva Srbije

Radoje Tasić
PROROČANSTVO I PROROCI TARABIĆI (14) - Predskazanje zle sudbine kraljeva Srbije

U noći između 28. i 29. maja 1903. godine u kraljevskom dvoru u Beogradu u 5.30 časova ujutru ubijeni su kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga. Ubistvo je organizovano u zavjeri visokih oficira vojske Srbije. Da li slučajno ili ne, istog dana 1868. godine u atentatu je ubijen je i knez Mihailo Obrenović. Sutradan, 29. maja, prvog dana poslije pogibije kraljevskog para, beogradska štampa je pisala: "U susretu sa smrću, kralj Aleksandar se poneo hrabro. Isto tako hrabro se držeći poginuo je njegov ađutant general Lazar Petrović, koji je bio oženjen jednom sestrom kraljice Drage.

...Proricanje pogibije kralja Mihaila i Aleksandra Obrenovića od strane kremanskih proroka, kako su tvrdili savremenici ovih nepismenih seljaka ispod planine Tare, zapisano je u novinama, a po nekima se o njihovim proročkim vizijama, što se tiče kraljevske dinastije, vodila i posebna fascikla u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Pogibija kneza Mihaila  

Prema pisanju Radoja Andrića u knjizi "Kremansko proročanstvo, potvrde i osporavanja" Tarabića proročanstvo se prvi put pominje 1868. godine, kada je jedan seljak iz Kremana na užičkoj pijaci "vidio" ubistvo kneza Mihaila Obrenovića. Andrić je istražio pisanje "Malih novina", koje je uređivao novinar i publicista Pera Todorović.

O tome je pisao i književnik i diplomata Čedomir Lj. Mijatović u listu "Ogledalo". Zbog objavljivanja proročanstava vidovitih Kremanaca u nastavcima u ovim listovima Todorović je bio pozvan na "raport" kod kralja Aleksandra, koji ga je pitao šta će mu to. Kad ga je Todorović počeo uvjeravati da će on nekako "ublažiti" crne slutnje iz proročanstva i okrenuti ih na dobro, kralj Aleksandar mu je oštro i nabusito rekao: "Pa kako ćeš ga okrenuti na dobro kad se tu proriče propast moje dinastije?!" - rekao je kralj oporo i ponovio dva puta.

"Proriče li se to? Proriče li se?" Poslije dužeg ćutanja kralj je rekao: "Najposle ja za sebe toliko i ne marim. Ali kraljicu to jako dira. Moraćeš otići do nje da se izvinite i da joj to objasnite" - završio je kralj Aleksandar. Novinar nije imao kud nego je zatražio prijem kod kraljice, koja ga je zvanično dočekala... A onda je Todorović, prema sopstvenim riječima, ispričao kraljici da je 28. maja 1868. godine neki Mateja iz Kremana na užičkoj pijaci iz sveg glasa povikao: "Hej, braćo, ne dajte, ako Boga znate, ubiše nam vladaoca, ubiše nam knjaza. Gle kako krv teče. Kuku nama pogibe nam knjaz Mihailo."

Vidovitog Kremanca su priveli u policiju, gdje su ga saslušali, a sa njim je razgovarao čak i sam kralj Milan, zapisano je u listu "Ogledalo". On je tom prilikom prorekao i druge događaje. Prema Todorovićevim riječima, kraljica Draga je insistirala da joj ispriča i ostale vizije kremanskih proroka. I Pera je pričao. "Knez Mihailo će poginuti. Imaće sina jedinca koji će biti još gore sreće nego što mu je otac bio. Neće imati od srca poroda i umreće mlad. Neće napuniti ni trideset godina. S njim će se ugasiti i njegova sveća."

Kraljica presiječe novinara: "Šta to znači ugasiće se njegova sveća?" "Znači, veličanstvo, izumreće njegova loza. Neće više biti Obrenovića."

Todorović je rekao kraljici da je saznao da u Ministarstvu unutrašnjih ili spoljnih poslova postoje dvije fascikle u koje policija bilježi predskazanja kremanskih proroka Miloša i Mitra Tarabića. Ali nju je najviše interesovalo šta u tim proročanstvima piše o njoj. "Koliko ja znam, tu se govori samo kako će se kralj oženiti jednom građankom, Srpkinjom i kako će ona potpuno podeliti njegovu sudbinu."

Protino bure

O ubistvu kralja Aleksandara i kraljice Drage pisao je i doktor Radovan Kazimirović u knjizi "Čaranje, gatanje, vračanje i proricanje u našem narodu", čije je prvo izdanje izašlo 1939. godine, trideset šest godina poslije ovog čina. Kazimirović piše da se deveto proročanstvo Miloša Tarabića odnosi na sudbinu kralja Aleksandra i kraljice Drage: "To dete (kralj Milan) metnuće na glavu krunu kraljevsku, ali će biti zle ruke i zle sreće. Umreće u najboljem dobu... On će imati sina jedinca i taj će biti gore sreće no što mu je otac bio. Neće imati od srca poroda. Ondakar će jednoga dana poginuti kralj i kraljica. Poginuće u samome dvoru. Ubiće ih vojska!"

...Zanimljivo je da se deseto po redu proročanstvo Miloša Tarabića, po Kazimiroviću, odnosi na to da će poslije pogibije Aleksandra Obrenovića na srpski presto opet doći Karađorđevići: "Oni će doći i vladati narodom, ali neće dugo proći pa će nastati veliki ratovi" - rekao je Miloš Tarabić, a zapisao njegov kum prota Zaharije Zaharić. Autorski par Dragoljub Golubović i Dejan Malenković su do u detalje "razradili" Mitrovo proročanstvo u vezi sa Petrom Karađorđevićem. Jednog dana Mitar je rekao proti Zahariju:

"Vidiš li, kume, ovo tvoje bure u podrumu? E, taj koji se bude krio u ovome buretu nosiće krunu na glavi." "Dobro, dobro, Mitre" - odgovorio je Zaharija misleći da mu je kum pijan i da iz njega rakija govori.

I ovo proročanstvo se ostvarilo. Poslije sloma hercegovačkog ustanka Petar Mrkonjić (ilegalno ime Petra Prvog Karađorđevića), svratio je kod Zaharija Zaharića, prijatelja ove dinastije kad su obrenovićevski žandari, sumnjajući da je tu, počeli da pretresaju kuće u Kremnima. Zaharija je u podrumu pregradio ogromno bure, gdje je u jednom dijelu sakrio Petra, a iz drugog punog, žandarmima čak natočio rakiju da je probaju. Regent Aleksandar Karađorđević je prilikom posjete Zaharijevom grobu zatražio da vidi protino bure koje je spasilo život budućeg kralja Srbije. Tu se i fotografisao.

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana