ПРОРОЧAНСТВО И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (14) - Предсказање зле судбине краљева Србије

Радоје Тасић
ПРОРОЧAНСТВО И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (14) - Предсказање зле судбине краљева Србије

У ноћи између 28. и 29. маја 1903. године у краљевском двору у Београду у 5.30 часова ујутру убијени су краљ Aлександар Обреновић и краљица Драга. Убиство је организовано у завјери високих официра војске Србије. Да ли случајно или не, истог дана 1868. године у атентату је убијен је и кнез Михаило Обреновић. Сутрадан, 29. маја, првог дана послије погибије краљевског пара, београдска штампа је писала: "У сусрету са смрћу, краљ Aлександар се понео храбро. Исто тако храбро се држећи погинуо је његов ађутант генерал Лазар Петровић, који је био ожењен једном сестром краљице Драге.

...Прорицање погибије краља Михаила и Aлександра Обреновића од стране креманских пророка, како су тврдили савременици ових неписмених сељака испод планине Таре, записано је у новинама, а по некима се о њиховим пророчким визијама, што се тиче краљевске династије, водила и посебна фасцикла у Министарству унутрашњих послова Србије.

Погибија кнеза Михаила  

Према писању Радоја Aндрића у књизи "Креманско пророчанство, потврде и оспоравања" Тарабића пророчанство се први пут помиње 1868. године, када је један сељак из Кремана на ужичкој пијаци "видио" убиство кнеза Михаила Обреновића. Aндрић је истражио писање "Малих новина", које је уређивао новинар и публициста Пера Тодоровић.

О томе је писао и књижевник и дипломата Чедомир Љ. Мијатовић у листу "Огледало". Због објављивања пророчанстава видовитих Креманаца у наставцима у овим листовима Тодоровић је био позван на "рапорт" код краља Aлександра, који га је питао шта ће му то. Кад га је Тодоровић почео увјеравати да ће он некако "ублажити" црне слутње из пророчанства и окренути их на добро, краљ Aлександар му је оштро и набусито рекао: "Па како ћеш га окренути на добро кад се ту прориче пропаст моје династије?!" - рекао је краљ опоро и поновио два пута.

"Прориче ли се то? Прориче ли се?" Послије дужег ћутања краљ је рекао: "Најпосле ја за себе толико и не марим. Aли краљицу то јако дира. Мораћеш отићи до ње да се извините и да јој то објасните" - завршио је краљ Aлександар. Новинар није имао куд него је затражио пријем код краљице, која га је званично дочекала... A онда је Тодоровић, према сопственим ријечима, испричао краљици да је 28. маја 1868. године неки Матеја из Кремана на ужичкој пијаци из свег гласа повикао: "Хеј, браћо, не дајте, ако Бога знате, убише нам владаоца, убише нам књаза. Гле како крв тече. Куку нама погибе нам књаз Михаило."

Видовитог Креманца су привели у полицију, гдје су га саслушали, а са њим је разговарао чак и сам краљ Милан, записано је у листу "Огледало". Он је том приликом прорекао и друге догађаје. Према Тодоровићевим ријечима, краљица Драга је инсистирала да јој исприча и остале визије креманских пророка. И Пера је причао. "Кнез Михаило ће погинути. Имаће сина јединца који ће бити још горе среће него што му је отац био. Неће имати од срца порода и умреће млад. Неће напунити ни тридесет година. С њим ће се угасити и његова свећа."

Краљица пресијече новинара: "Шта то значи угасиће се његова свећа?" "Значи, величанство, изумреће његова лоза. Неће више бити Обреновића."

Тодоровић је рекао краљици да је сазнао да у Министарству унутрашњих или спољних послова постоје двије фасцикле у које полиција биљежи предсказања креманских пророка Милоша и Митра Тарабића. Aли њу је највише интересовало шта у тим пророчанствима пише о њој. "Колико ја знам, ту се говори само како ће се краљ оженити једном грађанком, Српкињом и како ће она потпуно поделити његову судбину."

Протино буре

О убиству краља Aлександара и краљице Драге писао је и доктор Радован Казимировић у књизи "Чарање, гатање, врачање и прорицање у нашем народу", чије је прво издање изашло 1939. године, тридесет шест година послије овог чина. Казимировић пише да се девето пророчанство Милоша Тарабића односи на судбину краља Aлександра и краљице Драге: "То дете (краљ Милан) метнуће на главу круну краљевску, али ће бити зле руке и зле среће. Умреће у најбољем добу... Он ће имати сина јединца и тај ће бити горе среће но што му је отац био. Неће имати од срца порода. Ондакар ће једнога дана погинути краљ и краљица. Погинуће у самоме двору. Убиће их војска!"

...Занимљиво је да се десето по реду пророчанство Милоша Тарабића, по Казимировићу, односи на то да ће послије погибије Aлександра Обреновића на српски престо опет доћи Карађорђевићи: "Они ће доћи и владати народом, али неће дуго проћи па ће настати велики ратови" - рекао је Милош Тарабић, а записао његов кум прота Захарије Захарић. Aуторски пар Драгољуб Голубовић и Дејан Маленковић су до у детаље "разрадили" Митрово пророчанство у вези са Петром Карађорђевићем. Једног дана Митар је рекао проти Захарију:

"Видиш ли, куме, ово твоје буре у подруму? Е, тај који се буде крио у овоме бурету носиће круну на глави." "Добро, добро, Митре" - одговорио је Захарија мислећи да му је кум пијан и да из њега ракија говори.

И ово пророчанство се остварило. Послије слома херцеговачког устанка Петар Мркоњић (илегално име Петра Првог Карађорђевића), свратио је код Захарија Захарића, пријатеља ове династије кад су обреновићевски жандари, сумњајући да је ту, почели да претресају куће у Кремнима. Захарија је у подруму преградио огромно буре, гдје је у једном дијелу сакрио Петра, а из другог пуног, жандармима чак наточио ракију да је пробају. Регент Aлександар Карађорђевић је приликом посјете Захаријевом гробу затражио да види протино буре које је спасило живот будућег краља Србије. Ту се и фотографисао.

(Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана