PROROČANSTVO I PROROCI TARABIĆI (11) - Poruke vidovnjaka knezu Lazaru uoči Kosovskog boja

Radoje Tasić
PROROČANSTVO I PROROCI TARABIĆI (11) - Poruke vidovnjaka knezu Lazaru uoči Kosovskog boja

Dragan Pjević iz Kremana se još odmalena interesovao za priču o kremanskom proročanstvu. Dvadesetih godina prošlog vijeka pokrenuo je kampanju promovisanja proroka Tarabića i njihovih predskazanja.

On je smatrao da su potomci Miloša i Mitra Tarabića, najčuvenijih kremanskih i srpskih proroka svih vremena, da li zbog porodične nesloge ili nedovoljnog interesovanja, za ovaj fenomen malo učinili da Kremna zahvaljujući svojim vidovnjacima postanu još poznatija na turističkoj karti Balkana, Evrope pa i svijeta.

…Posao izgradnje nadgrobnog spomenika Milošu Tarabiću povjeren je najboljim kremanskim kamenorescima Milunu i Vidoju Selakoviću. Spomenik kremanskom vidovnjaku, umjesto dotadašnje ripe, postavljen je u subotu, 27. jula 2002. godine.

tarabici Spomenik oštećen preko noći

Ali sutradan ujutro kada su organizatori ovog čina došli do grobova proroka Tarabića primijetili su da je kamena ploča napukla po cijeloj dužini. Objašnjenja za ovu čudnu pojavu nije bilo pa su zato na brzinu specijalnim ljepilom i cementnim malterom pokušali da zamaskiraju pukotinu.

U tu nedjelju, 28. jula 2002. godine, svečanosti osveštanja spomenika Milošu Tarabiću, podignutom poslije 148 godina od njegove smrti, prisustvovali su njegovi, zatim potomci prote Zaharija Zaharića, predsjednici užičke i bajinobaštanske opštine. Bio je najavljen i knez Aleksandar Karađorđević, ali je na poklonjenje iz Pariza direktno stigao njegov najmlađi sin, knez Dušan, unuk kneza Pavla.

I dok su sveštenici držali parastos nad grobljem Veletovo na brijegu iznad kremanske doline navukli su se tamni oblaci i počela je da rominja ljetna kiša. A kada je Pjević rekao da je "ovo veliki trenutak od koga će sunce ogrejati Kremna, užički kraj i celu Srbiju" oblaci nad Veletovom se razmakoše i snop sunčeve svjetlosti obasja, kao nebeskim reflektorom, samo groblje Veletovo. Tako su svi prisutni na ovom događaju doživjeli čudo nad grobovima Tarabića.

…Pjević je turistima pričao da je po legendi i prije Kosovskog boja jedan vidoviti Kremanac savjetovao knezu Lazaru da vodi gerilski rat sa Turcima i ne upušta se u frontalnu borbu. Drugi vidovnjak iz Kremana je Karađorđu Petroviću poručivao da se čuva kumova i najodanijih ljudi, ali ga vožd nije poslušao. Jedino je Miloš Obrenović, pričao je Pjević, saslušao savjete trećeg proroka Kremanca kome ni legenda ni istorija nisu pisale ime.

Poslije velikog interesovanja turista i poklonika kremanskih vidovnjaka za takozvanu kuću proroka Tarabića Pjević je u nju postavio "svemirsku kuglu" od kamena prečnika oko dva metra.

 U neobjašnjivom požaru jedne noći izgorjela je Pjevićeva brvnara, a kugla se pretvorila u prah i pepeo. Kad je Pjević izgradio novu kuću proroka i ovu je ubrzo progutao plamen. Paljevina je još jednom podmetana i po treći put izgrađene građevine u Tarabićima, ali veće materijalne štete nije bilo. I danas znatiželjni navraćaju u ovu građevinu u kojoj se pored suvenira o Tarabićima i iz Kremana može kupiti i knjiga Dragana M. Pjevića "Kremansko proročanstvo, izvor novih inspiracija". Nedaleko od "Kuće proroka" nalazi se i dom Jove Tarabića, njihovog daljeg unuka. Jovo priča da se u lozi Tarabića prepričavaju mnoga Miloševa i Mitrova proročanstva kojima je narod zavisno od vremena i situacije štošta dodavao i oduzimao. Oni su, kaže Jovo, još prorekli kako će se "zemlja meriti i prema meri danak plaćati, kako će izaći novac kao riblja krljušt, (niklovani novac), a zatim će on biti samo parče hartije".

Dukata više neće biti

Tarabići su rekli "doći će vreme kad će dukati biti retki i neće se videti po pola godine, a uzimaće se parče artije umjesto dukata", priča Jovo Tarabić. Preko puta kuće Jove Tarabića, na drugoj strani brijega, pored potoka, i danas se nalazi kuća u kojoj su se rodili Miloš i Mitar. Po svoj prilici originalan je samo veliki kameni podrum sa kamenim vijencem iznad vrata koji pripada vremenu u kome su proroci živjeli. Sprat i potkrovlje kuće su sigurno mijenjani i izgubili su prvobitni oblik.

Kuću u kojoj su živjeli kremanski vidovnjaci snimio je krajem 19. vijeka Milorad Dragić, ljekar po zanimanju. Pred kućom, na slici su istorijske vratnice pred kojima se Mitar, dan prije nego što je umro oprostio sa svojim kumom, protom Zaharijem Zaharićem, zapisivačem Tarabića proricanja, riječima "Sad me, kume, vidiš i više me nikad nećeš videti. Dođi sutra da me opaješ".

Mnogi turisti i oni koji su čitali kremansko proročanstvo sa znatiželjom dođu do kuće u kojoj su Mitar i Miloš živjeli. U njoj niko ne stanuje niti na njenim zidovima postoji natpis da pripada bratstvu Tarabića, a posebno da su u njoj živjeli proroci o kojima se i danas naveliko priča. Poznato je da je Mitar Tarabić ponajviše proricao ono što i njegov stric Miloš s tim da je ta proročanstva proširivao i dopunjavao novim detaljima. Neka proročanstva Mitrova vezana su i za kuću u kojoj su se proroci rodili i živjeli. Poslije Miloševe smrti Mitar bi noću izlazio napolje i s njim razgovarao kao sa živim čovjekom, a jednom ga je uveo i u sobu kad mu je žena bila odsutna jer je otišla u goste svojoj rodbini. O tim javljanjima mrtvog Miloša Mitru Tarabiću pisao je i pričao i prota Zaharije Zaharić. "Tada je Mitar video lepo strica Miloša u lepom popovskom odelu. Uza se je, veli, imao i nekakvu knjigu. Ruke su mu bile glatke. Mitar ih je iz milošte pipao", zapisao je Zaharić. Prema Zaharićevim riječima, Mitar je jednom u tim noćnim razgovorima sa stricem nenamjerno napravio i neoprostivu grešku kad je pitao strica da li će nešto da pojede.

"Mitre, Mitre nijesi me to trebao pitati. Mi tamo ništa ne jedemo. Zbogom."

(Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana