PROROČANSTVO I PROROCI TARABIĆI (10) - Proroci vidjeli pad Austrije i pobjedu Srba

Radoje Tasić
PROROČANSTVO I PROROCI TARABIĆI (10) - Proroci vidjeli pad Austrije i pobjedu Srba

Prema Radovanu Kazimiroviću, autoru knjige "Čaranje, gatanje, vračanje u našem narodu" Miloš Tarabić je imao oko dvadesetak proročanstava, od kojih se najveći dio odavno ostvario.

Kao prvo, Miloš je prorekao da se neće ženiti i da će umrijeti u četrdeset petoj godini. Miloš je prorekao sudbinu i svoje sestre Bose, kojoj je rekao da će se dobro udati, izroditi dosta djece, ali će joj sva pomrijeti u cvijetu mladosti.

Jedno od njegovih proročanstava odnosi se na rujanskog serdara Jovana Mićića. Kad je Mićić čuo da Miloš proriče rekao mu je da se "okani ludi' vračarija". Na to mu je Miloš odgovorio da će od gladi umrijeti. Silni serdar koji je vladao užičkom nahijom, kada je 1842. godine u Srbiji izvršena velika promjena na vlasti je uhvaćen, zatočen u tamnici, gdje je umro od gladi.

Srpske dinastije

Četvrto proročanstvo odnosi se na kneza Aleksandra Karađorđevića, koji je tada vladao Srbijom. Miloš je rekao da će Karađorđević otići sa prestola i da će ga zamijeniti Miloš Obrenović. Tako se i dogodilo, jer se Miloš ponovo vratio za vladara Srbije 1858. godine.

Prorok Miloš Tarabić je vidio i dalju sudbinu Miloša Obrenovića na srpskom prestolu. Rekao je: "Stari knjaz će doći da vlada. Ali neće dugo ni on. On će vladati nepune dve godine i umreće od svoje smrti". Knez Miloš je zaista umro 14. septembra 1814. godine u Topčideru i sahranjen je kod Saborne crkve u Beogradu.

Ostvarilo se i Miloševo proročanstvo o knezu Mihailu, za koga je rekao da će doći da vlada poslije smrti svog oca. Miloš je prorekao da će on "išćerati Turke iz Srbije i kad krene da uzme Bosnu i Hercegovinu ondakare će poginuti od svojih ljudi. Mihailo Obrenović je ubijen u Topčideru 1868. godine.

Vidovnjak iz Kremana prorekao je da će poslije Mihaila na srpski presto doći kralj Milan "koji će Srbiju kraljevskim vencem venčati". Za kralja Milana je još ispričao proti Zahariju Zahariću, a ovaj sve to zapisao, da će na glavu staviti kraljevsku krunu ali će umrijeti u najboljem dobu. Za njegovog sina Aleksandra je rekao da će sa svojom ženom (kraljicom Dragom) poginuti u svome dvoru. "Ubiće ih vojska", rekao je Tarabić. Kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga ubijeni su u zavjeri oficira 29. maja 1903. godine. Tada se ugasila loza Obrenovića. Poslije ove pogibije na srpski presto će opet doći Karađorđevići.

Nepismeni seljak Miloš Tarabić iz Kremana u svojoj viziji vidio je i Prvi svjetski rat. "Sve velike sile udariće jedna na drugu, a krvca će se potocima prolevati", naglasio je Tarabić. On je "vidio" i propast Srbije u tom ratu, povratak srpske vojske u svoju zemlju, pad Austrije...

Miloš je predvidio da će "Carigrad uzeti Rusija" i da će on biti "svačiji i ničiji". Ovo proročanstvo se još nije ostvarilo.

Jedno od Miloševih neostvarenih proročanstava se odnosi i na to da će Srbija biti carevina i da će njena buduća carska prestonica biti Kruševac. "Kruševac će, kume, biti carska prestonica", prorekao je Miloš Tarabić.

Mitrova proročanstva  

Mitar Tarabić je na osnovu javljanja svog pokojnog strica Miloša prorekao izbor kneza Miloša za vladara Srbije dok je bio u Bukureštu, zatim ubistvo kneza Mihaila, sudbinu kralja Milana, prvi turski rat. On je prorekao i instaliranje telegrafa i telefona u Kremnima, zatim ubistvo kralja Aleksandra i kraljice Drage, ponovni dolazak Karađorđevića i Balkanski rat. On je mnogo detaljnije "vidio" Prvi svjetski rat "koji će pokrenuti čovek sa kraćom rukom" (aluzija na njemačkog cara Viljema II). "Srbija će propasti, a Švabe će tri leta vladati."

Poslije tog rata Srbija će se ujediniti "i gde je srpska kuća biće srpsko". On je predvidio i formiranje Izbornog suda, Ujedinjenih nacija, kao i opšti rat. Mitar je kao njegov stric Miloš rekao da će Srbija biti carevina, da će Rusija uzeti Carigrad. Po njegovim riječima u zemlji će se otvoriti fabrike. U seli Solotuši će se otkriti majdan soli "koji će celu srpsku carevinu hraniti".

Proti Zahariju Zahariću je pričao da će kroz Kremna proći gvozdeni konj sa gvozdenim kolima.

Prorekao je sudbinu mnogih članova svoje porodice, prote Zaharija Zaharića i velike zadruge Tarabića. Rekao je i to "da će doći vreme kada ćemo sa dušama naših umrlim moći razgovarati."

Kao što je Miloš prorekao godinu svoje smrti, tako je Mitar prorekao i dan kad će umrijeti. Prema pisanju Radovana Kazimirovića, to je ovako izgledalo:

 "Dana, 21. jula 1899. kod prote Zaharija stiže Mitrov komšija i reče mu da ga je zvao da mu čita. Kada je stigao do njegove kuće zatekao ga je potpuno zdrava, pa ga je upitao:

"Šta radiš kume?"

"Eto fala Bogu", reče on.

"Pa što si me, Mitre, zvao kad si zdrav?"

"Hoću da mrem"

Zaharija mu reče: "Batali kume. Kako to?"

"Kazato mi je da ću da mrem. Sutra dođi da me opaješ".

Kada je prota pošao kući Mitar mu je rekao: "Čekaj, kume, da se oprostimo. Sad me vidiš i više me nikad nećeš viđeti. Dođi sutra da me opaješ."

Prota Zaharije je zatim otišao kući, a sutradan je "isti Mitrov komšija došao kući i pozvao me da ga opajem."

(nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana