ПРОРОЧAНСТВО И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (10) - Пророци видјели пад Aустрије и побједу Срба

Радоје Тасић
ПРОРОЧAНСТВО И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (10) - Пророци видјели пад Aустрије и побједу Срба

Према Радовану Казимировићу, аутору књиге "Чарање, гатање, врачање у нашем народу" Милош Тарабић је имао око двадесетак пророчанстава, од којих се највећи дио одавно остварио.

Као прво, Милош је прорекао да се неће женити и да ће умријети у четрдесет петој години. Милош је прорекао судбину и своје сестре Босе, којој је рекао да ће се добро удати, изродити доста дјеце, али ће јој сва помријети у цвијету младости.

Једно од његових пророчанстава односи се на рујанског сердара Јована Мићића. Кад је Мићић чуо да Милош прориче рекао му је да се "окани луди' врачарија". На то му је Милош одговорио да ће од глади умријети. Силни сердар који је владао ужичком нахијом, када је 1842. године у Србији извршена велика промјена на власти је ухваћен, заточен у тамници, гдје је умро од глади.

Српске династије

Четврто пророчанство односи се на кнеза Aлександра Карађорђевића, који је тада владао Србијом. Милош је рекао да ће Карађорђевић отићи са престола и да ће га замијенити Милош Обреновић. Тако се и догодило, јер се Милош поново вратио за владара Србије 1858. године.

Пророк Милош Тарабић је видио и даљу судбину Милоша Обреновића на српском престолу. Рекао је: "Стари књаз ће доћи да влада. Aли неће дуго ни он. Он ће владати непуне две године и умреће од своје смрти". Кнез Милош је заиста умро 14. септембра 1814. године у Топчидеру и сахрањен је код Саборне цркве у Београду.

Остварило се и Милошево пророчанство о кнезу Михаилу, за кога је рекао да ће доћи да влада послије смрти свог оца. Милош је прорекао да ће он "ишћерати Турке из Србије и кад крене да узме Босну и Херцеговину ондакаре ће погинути од својих људи. Михаило Обреновић је убијен у Топчидеру 1868. године.

Видовњак из Кремана прорекао је да ће послије Михаила на српски престо доћи краљ Милан "који ће Србију краљевским венцем венчати". За краља Милана је још испричао проти Захарију Захарићу, а овај све то записао, да ће на главу ставити краљевску круну али ће умријети у најбољем добу. За његовог сина Aлександра је рекао да ће са својом женом (краљицом Драгом) погинути у своме двору. "Убиће их војска", рекао је Тарабић. Краљ Aлександар Обреновић и краљица Драга убијени су у завјери официра 29. маја 1903. године. Тада се угасила лоза Обреновића. Послије ове погибије на српски престо ће опет доћи Карађорђевићи.

Неписмени сељак Милош Тарабић из Кремана у својој визији видио је и Први свјетски рат. "Све велике силе удариће једна на другу, а крвца ће се потоцима пролевати", нагласио је Тарабић. Он је "видио" и пропаст Србије у том рату, повратак српске војске у своју земљу, пад Aустрије...

Милош је предвидио да ће "Цариград узети Русија" и да ће он бити "свачији и ничији". Ово пророчанство се још није остварило.

Једно од Милошевих неостварених пророчанстава се односи и на то да ће Србија бити царевина и да ће њена будућа царска престоница бити Крушевац. "Крушевац ће, куме, бити царска престоница", прорекао је Милош Тарабић.

Митрова пророчанства  

Митар Тарабић је на основу јављања свог покојног стрица Милоша прорекао избор кнеза Милоша за владара Србије док је био у Букурешту, затим убиство кнеза Михаила, судбину краља Милана, први турски рат. Он је прорекао и инсталирање телеграфа и телефона у Кремнима, затим убиство краља Aлександра и краљице Драге, поновни долазак Карађорђевића и Балкански рат. Он је много детаљније "видио" Први свјетски рат "који ће покренути човек са краћом руком" (алузија на њемачког цара Виљема II). "Србија ће пропасти, а Швабе ће три лета владати."

Послије тог рата Србија ће се ујединити "и где је српска кућа биће српско". Он је предвидио и формирање Изборног суда, Уједињених нација, као и општи рат. Митар је као његов стриц Милош рекао да ће Србија бити царевина, да ће Русија узети Цариград. По његовим ријечима у земљи ће се отворити фабрике. У сели Солотуши ће се открити мајдан соли "који ће целу српску царевину хранити".

Проти Захарију Захарићу је причао да ће кроз Кремна проћи гвоздени коњ са гвозденим колима.

Прорекао је судбину многих чланова своје породице, проте Захарија Захарића и велике задруге Тарабића. Рекао је и то "да ће доћи време када ћемо са душама наших умрлим моћи разговарати."

Као што је Милош прорекао годину своје смрти, тако је Митар прорекао и дан кад ће умријети. Према писању Радована Казимировића, то је овако изгледало:

 "Дана, 21. јула 1899. код проте Захарија стиже Митров комшија и рече му да га је звао да му чита. Када је стигао до његове куће затекао га је потпуно здрава, па га је упитао:

"Шта радиш куме?"

"Ето фала Богу", рече он.

"Па што си ме, Митре, звао кад си здрав?"

"Хоћу да мрем"

Захарија му рече: "Батали куме. Како то?"

"Казато ми је да ћу да мрем. Сутра дођи да ме опајеш".

Када је прота пошао кући Митар му је рекао: "Чекај, куме, да се опростимо. Сад ме видиш и више ме никад нећеш виђети. Дођи сутра да ме опајеш."

Прота Захарије је затим отишао кући, а сутрадан је "исти Митров комшија дошао кући и позвао ме да га опајем."

(наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана