PROROČANSTVA I PROROCI TARABIĆI (8) - Milanu Jeliću prorekli predsjedničku stolicu

Radoje Tasić
PROROČANSTVA I PROROCI TARABIĆI (8) - Milanu Jeliću prorekli predsjedničku stolicu

Na obronku planine Tare, blizu Kremana "okačeno je" nekoliko kuća zaseoka Tarabići. Selo, koje se širom svijeta pročulo krajem 19. vijeka po prorocima Milošu i Mitru Tarabiću, nepismenim seljacima, koji su gledali daleku budućnost. Svom kumu, proti Zahariju Zahariću iz Kremana, učenom čovjeku i poslaniku u tadašnjoj Skupštini Srbije Miloš i Mitar su govorili: "Šta će biti i šta nas još čeka".

Poslije Miloša i Mitra sposobnost predviđanja budućih događaja nije iskazivao nijedan Tarabić. Jedan od najstarijih Tarabića, dalji unuk Mitrov, Jovo Tarabić živi sam u kući u Kremnima, koja se nalazi u blizini inovirane brvnare, gdje su se rodili i živjeli slavni proroci.

Ovaj devedesetogodišnji seljak kaže da nema sposobnost proricanja kao njegovi pradjedovi, ali skorašnji događaji govore suprotno. Po nagovoru svojih saradnika, tadašnji kandidat za predsjednika Jugoslavije, premijer Srbije Vojislav Koštunica, kampanju je počeo baš ovdje u Kremnima, mjestu u kome su Tarabići predviđali budućnost. Novinari su zabilježili da je Koštunica 12. septembra 2000. godine došao do Jove Tarabića, koji ga je na kapiji svog dvorišta dočekao riječima: "Dobro došao, predsjedniče!"

Čudotvorni kamen

Jovo mu je tom prilikom uručio i čudotvorni kremanski, kamen koji se, kako se tada tvrdilo, ni iz vasione ne može snimiti. Raspoloženi Vojo obećao je tada Jovi da će ga, kad postane predsjednik, ponovo posjetiti. I, zaista, Koštunica je postao predsjednik države, bez obzira na to da li je to Jovo vidio ili je tako moralo da bude.

Svoje obećanje da će ponovo posjetiti Tarabiće i starinu Jova Koštunica je ispunio, ali ne kao predsjednik Jugoslavije nego kao predsjednik Vlade Srbije, vraćajući se sa proslave obilježavanja 200 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka u Dobrunu kod Višegrada. Bio je to 28. avgust 2004. godine.

"Sjedio sam u sumrak pred kućom i pušio cigaru kad neko odozgo s puta viče: 'Jovo, jesi li to ti?' Ja mu odgovorim: 'Jesam! A ko pita?' Pogledah bolje, a ono predsjednik Koštunica", priča Jovo i nastavlja: "Ja ga onako nespremljen, u radnom odelu dočekam u avliji sa 'dobro doš’o predsedniče'. Vidim bi mu milo", prisjeća se starina. Vojo je Jovi tada obećao da će narediti da se do njegove kuće asfaltira put. Obećanje je ispunio, a svoje proročke sposobnosti Jovo Tarabić je oprobao još jedanput.

Ator ovih redova se u vrijeme predsjedničkih izbora u Republici Srpskoj septembra 2002. godine sa jednim od tadašnjih kandidata za predsjednika Milanom Jelićem obreo u Kremnima. Zajedno smo obišli grobove Miloša i Mitra Tarabića na mjesnom groblju Veletova. U povratku svratismo do Jove koji je nešto radio oko kuće. Bili su tu i novinari iz nekoliko užičkih redakcija kad Jovo reče Jeliću: "Dobro došao, predsjedniče. Dobar si čovek i dobro ćeš proći." Jelić tada nije na izborima postao predsjednik Republike Srpske, ali je ubjedljivo pobijedio na izborima 2006. godine. Proročka vizija Tarabića ipak se obistinila.

 "Sjećam ga se kao sad. Nakon mojih riječi upitao me kad će to biti", prisjeća se Jovo, vadeći iz šava stare šajkače napola izgorjelu cigaretu. Ranije je rečeno da među Tarabićima nije bilo više proroka, ali promoter Tarabića, proročanstva i pisac knjige "Kremansko Proročanstvo - izvor novih inspiracija" Dragan M. Pjević pominje manje poznate proroke, kao što su rođaci Stevan (1876 - 1950) i Stanoje (1874 - 1952), koji su se prezivali Mulić. Živjeli su u istočnom kraju Kremana u zaseoku Nešović.

Kremna puna proroka

Stevan i Stanoje su bili pobožni ljudi, a s obzirom na to da Kremna tada nisu imala crkvu, oni su u svom dvorištu napravili kapelu, u kojoj su bile ikone i kandila. Oni su službe u kapeli obavljali nedjeljom i o praznicima, a na njih su dolazili i ostali vidoviti Kremanci tog doba Ilija Đurić, Jerotij Panić sa bratom Vilotijem, kao i Jovo Mićić Krpa sa bratom Vukadinom. Tu se sa njima Bogu molio i Milan Nešović. Vukadin, brat Jove Krpe, imao je ženu Dragu, koja je samo nekoliko dana poslije njegove smrti umrla.

…Zanimljivo je da i danas u Kremnima, ali sad kod drugog domaćina, postoji kapela Stevana Mulića, koja je nažalost pretvorena u štalu. Priča se i danas u Kremnima da je prorok Stanoje Mulić rekao komšijama jednom prilikom "da vidi voz preko Rajčevine". Rajčevina je mjesto koje povezuje Kremna sa Zlatiborom. Nakon obnove Šarganske osmice i pruge do željezničke stanice Šargan - Vitasi javila su se razmišljanja da se pruga uzanog kolosijeka nastavi i prema Zlatiboru.

Ukoliko se to dogodi, ostvariće se jedno proročanstvo Stanoja Mulića. Stanoje Mulić je u svojim vizijama "vidio i kamion iza Previje", brda preko kojeg u to vrijeme nije vodio nikakav put. Šezdesetih godina prošlog vijeka iza Previje je napravljen makadamski put, a 1979. godine, zahvaljujući generalu JNA Nikoli Ljubičiću, izgrađena je magistrala Sušica - Kremna. Narod je tada govorio: "Potrevi i Stanoje!"

Autorski par Dragoljub Golubović i Dejan Malenković u knjizi "Kremansko proročanstvo - šta je bilo, šta nas čeka" pominju trećeg čovjeka kremanske legende, seljaka Budimira Milosavljevića. Budimir je u svojim proročkim vizijama stalno govorio na početku kazivanja "Kao što reče Miloš, kao što reče Mitar ili kao što rekoše Mitar i Miloš".

Zanimljiva je njihova bilješka o Milosavljeviću, koji je na jednom vašaru na Tari rekao za jednog dječaka "da mu ruke svijetle". Ispostavilo se kasnije da je taj momak bio samouki graditelj violina, na kojima bi mu pozavidio i sam Stradivari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana