PROROČANSTVA I PROROCI TARABIĆI (7) - Prorekli sudbinu kralju Milanu Obrenoviću

Radoje Tasić
PROROČANSTVA I PROROCI TARABIĆI (7) - Prorekli sudbinu kralju Milanu Obrenoviću

U ulici Dimitrija Tucovića u Užicu, preko puta gradske pijace i u blizini Narodnog muzeja, do 2008. godine nalazila se oronula prizemna kuća koju je sedamdesetih godina devetnaestoga vijeka prota Gavrilo Popović "uzoriti i primerni sveštenoslužitelj oltara Gospodnjeg" sagradio svom bratu Aleksi Popoviću, advokatu i potonjem predsjedniku Narodne skupštine Srbije.

U tom zdanju, odnosno u njegovim temeljima, trebalo je da se nalaze spisi u kojima se uvijek govorilo o onome što će doći i onome što je Mitru i Milošu Tarabiću, prorocima iz sela Kremana "tako kazato".

Istoričar, bivši direktor istorijskog arhiva u Užicu, jedan od najboljih poznavalaca starina grada na Đetinji, Milorad Iskrin podsjeća da je pravi vlasnik kuće Aleksa Popović bio vjenčani kum Milanu Obrenoviću.

Tajanstvena kuća

Obrenović je sa svitom često odsjedao u salonu te kuće u koju je kralj Srbije ulazio na dvokrilna, a posluga i ostali smrtnici na obična drvena vrata. U polutami te tajanstvene kuće, u društvu požutjelih fotografija kraljevske porodice, zatim potomaka svešteničke loze Gavrilovića, starih časovnika i unikatnog posuđa i namještaja živjela je devedesetih godina prošlog vijeka Radojka Popović, snaha ove familije.

…Iskrin tvrdi da mu je Radojka svojevremeno pričala da su se na zgradi, kad god se srpskom narodu pripremalo neko zlo, kao na primjer bombardovanje 1999. godine, pojavljivale uspravne i horizontalne pukotine. Poznati istoričar Iskrin je govorio da je sasvim moguće da se u temeljima ove zgrade nalazila zakopana flaša sa tekstom kremanskog proročanstva. Ako je vjerovati pričama i predanju, kuća se dugo godina nije dala ni istraživačima, ni rušiteljima jer je u narodu kolalo predskazanje "da će se njenim rušenjem nešto strašno dogoditi".

Ni Branku Popoviću, pozorišnom reditelju iz Užica, koji je prije nekoliko godina napisao scenario za igrani film o kremanskim prorocima, nije se dalo, sticajem čudnih okolnosti, da ga snimi iako su se poznate filmske kuće o njemu pohvalno izrazile.

Činjenica je da Tarabići, koji su predskazali tačnu godinu Zaharijeve smrti, sudbinu njegovog sela i familije, nisu ništa rekli o kući u kojoj je, navodno, sakriven prepis njihovog proročanstva. Ali, Tarabići su tačno prorekli šta će biti sa knezom Milanom Obrenovićem, gospodarem koji je često sjedio u salonu kuće u sadašnjoj ulici Dimitrija Tucovića u Užicu.

Savremenici se sjećaju da se u uglu sobe, pored napuklog zida, nalazilo kanabe na kom se odmarao knez, kome su Tarabići prorekli da će biti uspješan vladar "pa će metnuti na glavu krunu kraljevsku, ali će biti zle ruke i zle sreće, umrijeće u najboljem dobu". Tarabići su pogodili. Milan Obrenović je 21. februara 1882. godine proglašen za kralja, a Srbija za kraljevinu. Na njega je pokušano nekoliko atentata. Umro je mlad, od upale pluća u 47. godini života i sahranjen je u manastiru Krušedol pored kneginje Milice.

Da li je kralj Milan, dok je dolazio u Užice, tada znao da sjedi na temeljima kuće u kojoj je pohranjeno proročanstvo Tarabića koje govori o sudbini Srbije, srpskog naroda i njegovoj lično? Osnivač i graditelj "Kuće kremanskih proroka", u zaseoku Tarabići u Kremnima, Dragan Pjević obraćao se, nekoliko puta, nadležnim opštinskim institucijama da se, kad dođe vrijeme rušenja ove zgrade pretraže temelji i pronađe tekst proročanstva.

Rukopisi nisu nađeni

U tome ga je podržavao i istoričar Milorad Iskrin i mnogi drugi koji vjeruju u vizije kremanskih proroka Miloša i Mitra Tarabića. Na neposredan način brojni novinari iz Užica, koji su godinama pisali o misteriji kuće u ulici Dimitrija Tucovića, zalagali su se da se temelji pažljivo prekopaju i pokuša naći flaša sa tekstom proročanstva pisanog rukom prote Zaharija Zaharića.

I onda 2008. godine, poslije skoro tajnih pregovora opštinskih vlasti, sa nasljednicima ove građevine, moćne građevinske mašine su se zarile u trošno tijelo kuće Popovića. Samo za jedan dan nestali su poznati obrisi stare užičke kuće, a na njenom mjestu otvorio se nestvaran i širok plato. Ni Pjević, ni Iskrin nisu se pojavili sa namjerom da se u temeljima kuće traže Zaharijevi rukopisi.

 …Stručnjaci iz ove oblasti su mišljenja da se trud istraživača temelja Popovića kuće sigurno ne bi isplatio jer je postojala veoma mala mogućnost da se papir na kome je zapisana budućnost Kremana, Srbije, pa i svijeta sačuvao u izvornom obliku. Naime, Zaharije Zaharić je rekao da je vidio kako je njegov pobratim prota Gavrilo rukopis "uzejtinjivio i stavio ga u flašu", ali nije kazao o tome na koji način i čime je flaša začepljena.

…Na mjestu gdje se nalazila Popovića kuća u Užicu danas je izgrađen moderan parking za automobile. I kao što je kuća u Tucovića ulici dugo odolijevala građevinskim mašinama i nije dala da se sruši, tako, možda, "nije kazato" da ljeta Gospodnjeg 2008. godine bude pronađen "još jedan" rukopis kremanskog proročanstva. Prisjetimo se knjige doktora Radovana Kazimirovića "Čaranje, gatanje, vračanje i proricanje u našem narodu" u kojoj je napisao i ovo.

"Pok. prota Zaharija, koji je verovao, da je taj rukopis prota Gavrilo uzidao u temelje svoje kuće, utoliko mu je teže bilo reći o mestu gde je to zidano, kad se htelo da taj rukopis bude nađen. Danas bi to traženje valjalo preduzeti, i to pod naučnom kontrolom, i kuću porušiti, jer ona i ne predstavlja baš neku vrednost", napisao je Kazimirović.

 (Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana