ПРОРОЧAНСТВA И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (7) - Прорекли судбину краљу Милану Обреновићу

Радоје Тасић
ПРОРОЧAНСТВA И ПРОРОЦИ ТAРAБИЋИ (7) - Прорекли судбину краљу Милану Обреновићу

У улици Димитрија Туцовића у Ужицу, преко пута градске пијаце и у близини Народног музеја, до 2008. године налазила се оронула приземна кућа коју је седамдесетих година деветнаестога вијека прота Гаврило Поповић "узорити и примерни свештенослужитељ олтара Господњег" саградио свом брату Aлекси Поповићу, адвокату и потоњем предсједнику Народне скупштине Србије.

У том здању, односно у његовим темељима, требало је да се налазе списи у којима се увијек говорило о ономе што ће доћи и ономе што је Митру и Милошу Тарабићу, пророцима из села Кремана "тако казато".

Историчар, бивши директор историјског архива у Ужицу, један од најбољих познавалаца старина града на Ђетињи, Милорад Искрин подсјећа да је прави власник куће Aлекса Поповић био вјенчани кум Милану Обреновићу.

Тајанствена кућа

Обреновић је са свитом често одсједао у салону те куће у коју је краљ Србије улазио на двокрилна, а послуга и остали смртници на обична дрвена врата. У полутами те тајанствене куће, у друштву пожутјелих фотографија краљевске породице, затим потомака свештеничке лозе Гавриловића, старих часовника и уникатног посуђа и намјештаја живјела је деведесетих година прошлог вијека Радојка Поповић, снаха ове фамилије.

…Искрин тврди да му је Радојка својевремено причала да су се на згради, кад год се српском народу припремало неко зло, као на примјер бомбардовање 1999. године, појављивале усправне и хоризонталне пукотине. Познати историчар Искрин је говорио да је сасвим могуће да се у темељима ове зграде налазила закопана флаша са текстом креманског пророчанства. Aко је вјеровати причама и предању, кућа се дуго година није дала ни истраживачима, ни рушитељима јер је у народу колало предсказање "да ће се њеним рушењем нешто страшно догодити".

Ни Бранку Поповићу, позоришном редитељу из Ужица, који је прије неколико година написао сценарио за играни филм о креманским пророцима, није се дало, стицајем чудних околности, да га сними иако су се познате филмске куће о њему похвално изразиле.

Чињеница је да Тарабићи, који су предсказали тачну годину Захаријеве смрти, судбину његовог села и фамилије, нису ништа рекли о кући у којој је, наводно, сакривен препис њиховог пророчанства. Aли, Тарабићи су тачно прорекли шта ће бити са кнезом Миланом Обреновићем, господарем који је често сједио у салону куће у садашњој улици Димитрија Туцовића у Ужицу.

Савременици се сјећају да се у углу собе, поред напуклог зида, налазило канабе на ком се одмарао кнез, коме су Тарабићи прорекли да ће бити успјешан владар "па ће метнути на главу круну краљевску, али ће бити зле руке и зле среће, умријеће у најбољем добу". Тарабићи су погодили. Милан Обреновић је 21. фебруара 1882. године проглашен за краља, а Србија за краљевину. На њега је покушано неколико атентата. Умро је млад, од упале плућа у 47. години живота и сахрањен је у манастиру Крушедол поред кнегиње Милице.

Да ли је краљ Милан, док је долазио у Ужице, тада знао да сједи на темељима куће у којој је похрањено пророчанство Тарабића које говори о судбини Србије, српског народа и његовој лично? Оснивач и градитељ "Куће креманских пророка", у засеоку Тарабићи у Кремнима, Драган Пјевић обраћао се, неколико пута, надлежним општинским институцијама да се, кад дође вријеме рушења ове зграде претраже темељи и пронађе текст пророчанства.

Рукописи нису нађени

У томе га је подржавао и историчар Милорад Искрин и многи други који вјерују у визије креманских пророка Милоша и Митра Тарабића. На непосредан начин бројни новинари из Ужица, који су годинама писали о мистерији куће у улици Димитрија Туцовића, залагали су се да се темељи пажљиво прекопају и покуша наћи флаша са текстом пророчанства писаног руком проте Захарија Захарића.

И онда 2008. године, послије скоро тајних преговора општинских власти, са насљедницима ове грађевине, моћне грађевинске машине су се зариле у трошно тијело куће Поповића. Само за један дан нестали су познати обриси старе ужичке куће, а на њеном мјесту отворио се нестваран и широк плато. Ни Пјевић, ни Искрин нису се појавили са намјером да се у темељима куће траже Захаријеви рукописи.

 …Стручњаци из ове области су мишљења да се труд истраживача темеља Поповића куће сигурно не би исплатио јер је постојала веома мала могућност да се папир на коме је записана будућност Кремана, Србије, па и свијета сачувао у изворном облику. Наиме, Захарије Захарић је рекао да је видио како је његов побратим прота Гаврило рукопис "узејтињивио и ставио га у флашу", али није казао о томе на који начин и чиме је флаша зачепљена.

…На мјесту гдје се налазила Поповића кућа у Ужицу данас је изграђен модеран паркинг за аутомобиле. И као што је кућа у Туцовића улици дуго одолијевала грађевинским машинама и није дала да се сруши, тако, можда, "није казато" да љета Господњег 2008. године буде пронађен "још један" рукопис креманског пророчанства. Присјетимо се књиге доктора Радована Казимировића "Чарање, гатање, врачање и прорицање у нашем народу" у којој је написао и ово.

"Пок. прота Захарија, који је веровао, да је тај рукопис прота Гаврило узидао у темеље своје куће, утолико му је теже било рећи о месту где је то зидано, кад се хтело да тај рукопис буде нађен. Данас би то тражење ваљало предузети, и то под научном контролом, и кућу порушити, јер она и не представља баш неку вредност", написао је Казимировић.

 (Наставиће се)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана