PROROČANSTVA I PROROCI TARABIĆI (6) - Solunski borci čuvali kremanska predskazanja

Radoje Tasić
PROROČANSTVA I PROROCI TARABIĆI (6) - Solunski borci čuvali kremanska predskazanja

Poznato je da je proricanje Miloša i Mitra Tarabića jedini zapisivao njihov kum, sveštenik Zaharije Zaharić.

Svi pisci knjiga o kremanskim prorocima i njihovim proročanstvima suočavali su se sa problemom postojanja originalnog protinog rukopisa čime bi se misterija oko Tarabića proročanstva razjasnila i sučeljavanja protivnika i poštovalaca kremanskih vidovnjaka svela na ravnu mjeru.

Autorski par Dragoljub Golubović i Dejan Malenković, koji su dalji potomci prote Zaharića, u svojim knjigama "Kremansko proročanstvo - šta je bilo, šta nas čeka?", koja je izašla u 12 izdanja, štampaju na osam stranica faksimil, kako kažu, originalnog protinog rukopisa o Tarabićima.

 Bugarska vojska zapalila Kremna 1943.

Pod naslovom "Autentični deo rukopisa prote Zaharija Zaharića" Golubović i Malenković u tekstu prije faksimila kažu da "je ovo deo rukopisa koji je spasen posle paljevine Kremana i protine kuće 1943. godine od strane bugarske okupatorske vojske".

Inače, Tarabići su rekli proti Zahariću da će doći vrijeme da se od 14 dimnjaka Zaharića kuća nijedan neće pušiti, što se i obistinilo poslije paljenja dijela Kremana od strane bugarskih vojnika. Taj zaselak sela Kremana sada nema nijednu kuću.

Nakon što je urednik izdavačke kuće "Intelekta" Aco Vidić iz Valjeva 2002. godine otkrio 70 strana originalnog teksta prote Zaharija Zaharića o proročanstvima Miloša i Mitra Tarabića aktuelizovale su se pretpostavke da postoje i drugi prepisi ovog dokumenta.

Aco Vidić je u knjizi "Kremansko proročanstvo - rukopis" objavio 35 listova, kako kaže, autentičnog protinog rukopisa o onome što su mu govorili njegovi kumovi.

Vidić je na promocijama svoje knjige, a posebno u Višegradu, govorio da je ekspertizom utvrđeno da je papir na kome je proročanstvo pisano star 150 godina i da je porijeklom iz Rusije. Riječ je o papiru na kockice na kojem su nekada pisali učenici prvog razreda osnovne škole.

 Ni autor ovog feljtona, prijatelj Ace Vidića, koji je te 2002. godine prvi objavio tekst "Otkriven rukopis kremanskog proročanstva" i koji su prenijeli mnogi listovi u Srbiji i Republici Srpskoj nije imao priliku da vidi original protinog rukopisa.

Vidić je tada tvrdio, a i danas kaže, da se rukopis čuva u trezoru jedne ustanove u Beogradu i "da će doći vrijeme da i on vidi svetlo dana".

Tada je objavljeno da je Vidiću rukopis prodao neimenovani starac iz neimenovanog sela u blizini Valjeva koji ga je slučajno pronašao u starom vojničkom koferu na tavanu jedne napuštene kuće.

Prema tome, jedini pisani dokazi da je postojao Zaharijev rukopis, čiji su faksimili danas dostupni javnosti, su tih osam stranica koje su objavili Malenković i Golubović i 35 stranica teksta koje je štampao Vidić.

U literaturi nigdje nije objavljeno da li su Malenković i Golubović izvršili grafološku analizu protinog rukopisa ili vjerodostojnost i starost papira na kome je pisano.

Čitaocu ostaje jedino da vjeruje ili ne vjeruje u pisani trag o predskazanjima kremanskih proroka.

Vidić u svojoj knjizi nije isključio mogućnost da je Zaharić kao školovan čovjek tog vremena i mudar političar, načinio više prepisa zapisa o Tarabićima i znajući njihovu pravu vrijednost sklonio ih na različita mjesta.

To su, uostalom, radili vijekovima i kaluđeri u manastiru Rača kod Bajine Bašte koja je od Kremana udaljena nešto više od deset kilometara.

Tarabiće prepisivali svi po svojoj volji

Autor knjige "Tajanstvene pojave u našem narodu - kremansko proročanstvo" dr Radovan Kazimirović je napisao da mu je prota Zaharije pričao da je jedan rukopis sa proročanstvom predao svom pobratimu Gavrilu Popoviću, a ovaj ga "uzejtinjavio, metnuo u staklo i na svaki način ukopao u temelje svoje nove kuće u Užicu".

"Gledao sam svojim očima, rekao mi je pokojni prota Zaharija, kad je prota Gavrilo taj rukopis metnuo i zapečatio, rekavši - kad se kuća stane rušiti naći će se i ovo.

Rekao mi je i to, da su pre 20 - 30 godina kopali i tražili taj rukopis, ali ga nisu mogli naći. On je umro u veri da će se taj rukopis kad-tad naći pod temeljima te kuće", napisao je Kazimirović.

Neki autori tvrde da je prepisivanje Tarabića proročanstva u vrijeme vladavine Obrenovića, za vrijeme Balkanskih i pred Prvi svjetski rat bilo uzelo maha, pa su prepisivači, po svojoj volji "preslikavali" cijele ili njima važne i značajne dijelove protinog rukopisa.

Postoji teorija da su srpski vojnici nosili rukopis i prilikom prelaska preko albanskih gudura i sačuvali ga kao amajliju i na Solunskom frontu.

Tako su, dok su dvije godine čamili u rovovima na Solunskom frontu i Kajmakčalanu, čitajući Tarabića predskazanja tačno znali kad će se Prvi svjetski rat završili, jer je Miloš svom kumu proti Zahariću rekao da će se "veličačka vojna" okončati u onoj godini kad sveštenik umre.

Zato su srpski vojnici porodicama u otadžbini pisali i obavezno postavljali pitanje "Da li je umro prota Zaharije?".

 (Nastaviće se)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana