FELjTON: Devedesete - izvod iz ratnog dnevnika (1): Demokratska stranka ipak srpska

Slaviša Sabljić
FELjTON: Devedesete - izvod iz ratnog dnevnika (1): Demokratska stranka ipak srpska

Tokom 1990. godine kod nas i u svijetu počela su velika, prije svega politička previranja koja nisu slutila dobru

1990. godina

Nešto se veliko kuva. Nema više jugoslovenske zastave. Bivše republike svaka na svoju stranu. Tokom 1990. godine kod nas i u svijetu počela su velika, prije svega politička previranja koja nisu slutila dobru... U Zagrebu je održan prvi Sabor HDZ... Na Maksimiru obračun fudbalera Dinama i Crvene zvezde... U Sarajevu osnovana SDA, a održan je i osnivački skup SDS... U Hrvatskoj petokraka zamijenjena šahovnicom... Sukob Srba i muslimana u Foči... Srpsko nacionalno vijeće na skupu u Srbu proglasilo srpsku autonomiju... U BiH održani višestranački izbori... Slovenija istupila iz Jugoslavije. A u Kninskoj Krajini i Bosni i Hercegovini?

29. januar 1990.

Od prijatelja sam saznao da nešto priprema u Kninu. Kaže mi da je u pitanju nekakva stranka koja bi ovdje uskoro mogla da bude formirana. Zbog toga sam danas tu. Inače, u Kninu nisam prvi put, ali ovdje do sada nikad prije nisam bio u ulozi novinara... I zaista, kažu mi kolege iz Radio Knina, da je bio nekakav sastanak te da se o njemu zna samo to kako su Jovana Raškovića, našeg uglednog akademika, inače začetnika ideje o organizovanju srpskog naroda u Hrvatskoj, ubjeđivali da stranka, uz svoje ime, nosi i prefiks srpska. Raškovića, koji je insistirao na imenu samo Demokratska stranka, satima su slamali i ubjeđivali da imenu doda još i ono srpska. Akademik je na kraju popustio, ali tek poslije velikog pritiska. Dakle, prihvaćeno je da srpski narod Hrvatske bude okupljen oko Srpske demokratske stranke.

4. februar 1990.

U Kninu je konačno objelodanjeno ime stranke. Biće to Srpska demokratska stranka koja bi, kako nam je rečeno, svoju centralu trebalo da ima u Beogradu. U novinarskim krugovima, a u Kninu su svoja dopisništva imale sve velike informativne kuće još uvijek Jugoslavije, pričalo se kako je sve to ideja koju su, konačno, zajednički i realizovali njeni začetnici Dobrica Ćosić i Jovan Rašković.

17. februar 1990.

U Kninu osvanuo dan kakav se samo poželjeti može. Lijep, baš kao da je znao da će ući u istoriju. Na platou ispred ‘eljezničke stanice u Kninu okupilo se oko tri hiljade ljudi. A gore, na jednom od balkona, stoje Jovan Rašković i članovi budućeg rukovodstva Srpske demokratske stranke. Novinari došli sa svih strana. Među nama i Heni Erceg, iz splitskog dopisništva Hrvatske televizije. Kad ju je primijetio, Rašković se izdvoji od svojih, prilazi joj i, onako džentlmenski, ljubi ruku. A prije samo nekoliko dana ta ista Heni Erceg napala je, upravo Raškovića i njegove, kako je rekla, četnike. Međutim, Rašković je znao šta treba činiti. Čak i ono što, na prvi pogled, za mnoge ne izgleda nimalo dobro i prihvatljivo. Dakle, uz ovacije prisutnih, mahanje zastavama, četničkim, partijskim sa petokrakom u sredini i ko zna kakvih sve drugih još nije bilo, u Kninu je danas osnovana Srpska demokratska stranka. Za predsjednika je, dizanjem ruku svih prisutnih, izabran akademik Jovan Rašković. Slavlju nije bilo kraja. U Kninu se radovalo do kasno u noć.

(Sutra: Komunista vodi SDS)

Ratni dnevnik

U Sarajevu je, pored brojnih drugih, 2003. godine održan i skup ratnih reportera iz više zemalja jugoistočne Evrope. Kada sam, drugog dana njegovog rada, završio svoje polučasovno izlaganje, predsjedavajući skupa Martin Bel, po mnogima najpoznatiji ratni reporter svijeta, rekao mi je ono što su, naravno, čuli i svi ostali: "Kolega Sabljiću, učinićete veliku nepravdu prema istoriji, a prema svom narodu posebno, ako bar dio toga što smo od vas danas čuli, ne uokvirite u tekst vašeg ratnog dnevnika." I tako sam počeo pisati i ispisati moje "Devedesete", odnosno izvod iz ratnog dnevnika koji sam vodio prvih šest, nemalo teških, devedesetih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana