Стижу “Гуливерова путовања” у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево

Приредила: Илијана Божић
Стижу “Гуливерова путовања” у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево

БАЊАЛУКА - “Гуливерова путовања”, најпознатије дјело Џонатана Свифта, тај фантастични путопис о авантурама главног јунака који путује чудесним земљама, ускоро стиже у књижаре у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Ријеч је о класику енглеске и свјетске књижевности објављеном 1726. године, а чије ново издање је првенствено намијењено ученицима седмог разреда основне школе, али и свим другим љубитељима писане ријечи млађе доби који тек улазе у велики свијет књижевности.

Кроз занимљиве авантуре Лемуела Гуливера најмлађи читаоци могу да науче како не треба имати предрасуде према онима који су другачији од нас.

Џонатан Свифт је кроз ово дјело приказао и своје мишљење о енглеској политици. Прича о Гуливеру послужила је писцу као оквир у ком је дао критику енглеског живота. Он исмијава поквареност енглеског двора, енглеску спољну политику, међустраначке сукобе, али и људске мане попут умишљености, себичности, љубоморе, додворавања и похлепе.

У првом дијелу књиге школарци ће читати о Гуливеровом путовању у Лилипут и Блефуску, измишљене земље које је писац смјестио на обале источне Индије, док се занимљиве авантуре у другом дијелу књиге настављају у Бробдингнагу, измишљеном мјесту између Аустралије и Калифорније.

На свом првом путовању Гуливер упознаје Лилипут, земљу патуљака, а на другом народ Бробдингнагаца. Лилипутанци су 12 пута мања бића од Гуливера, док су Бробдингнагци 12 пута већи од њега. Критичари истичу да је одлазак у Лилипут заправо критика енглеског двора, те политичких и вјерских сукоба који су били актуелни у Свифтово доба. Тако је у Лилипуту вјерски раздор настао око питања са које стране треба разбити кувано јаје, а двије најјаче политичке странке свађају се око питања високих и ниских потпетица.

Гуливер је младост провео учећи о језицима и медицини, маштао је о путовањима и успијева да их оствари. Он је веома талентован и искрен, али иако воли домовину, срце га вуче према упознавању нових крајева.

Лилипутанци се плаше Гуливерове величине, с једне стране су дарежљиви према њему, а с друге стране су одлични научници и веома су строги у својим казнама. Становници Бробдингнага су горостаси у односу на Гуливера, они су за њега варвари и он их се плаши. Тада схвата да је и он био један од њих кад је био у Лилипуту.

Читаоци ће моћи да купе дјело по цијени од десет КМ.

О писцу

Џонатан Свифт рођен је 30. новембра 1667. године, прије скоро 355 година, а након школовања на Тринити колеџу и смрти ујака који га је издржавао, напушта Ирску. Радио је као секретар политичара Вилијама Темпла и као инструктор дјевојчице Естер, која је одиграла значајну улогу у његовом животу и дјелу. Као писац безобзирних чланака у торијевском часопису “Еџаминер”, постао је најистакнутија личност тадашњег енглеског новинарства. На његовом гробу стоји натпис који је сам саставио, а који гласи: “Прођи, путниче, и ако можеш, угледај се на ревносног поборника слободе!”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана