Stižu “Guliverova putovanja” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo

Priredila: Ilijana Božić
Stižu “Guliverova putovanja” u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo

BANjALUKA - “Guliverova putovanja”, najpoznatije djelo Džonatana Svifta, taj fantastični putopis o avanturama glavnog junaka koji putuje čudesnim zemljama, uskoro stiže u knjižare u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Riječ je o klasiku engleske i svjetske književnosti objavljenom 1726. godine, a čije novo izdanje je prvenstveno namijenjeno učenicima sedmog razreda osnovne škole, ali i svim drugim ljubiteljima pisane riječi mlađe dobi koji tek ulaze u veliki svijet književnosti.

Kroz zanimljive avanture Lemuela Gulivera najmlađi čitaoci mogu da nauče kako ne treba imati predrasude prema onima koji su drugačiji od nas.

Džonatan Svift je kroz ovo djelo prikazao i svoje mišljenje o engleskoj politici. Priča o Guliveru poslužila je piscu kao okvir u kom je dao kritiku engleskog života. On ismijava pokvarenost engleskog dvora, englesku spoljnu politiku, međustranačke sukobe, ali i ljudske mane poput umišljenosti, sebičnosti, ljubomore, dodvoravanja i pohlepe.

U prvom dijelu knjige školarci će čitati o Guliverovom putovanju u Liliput i Blefusku, izmišljene zemlje koje je pisac smjestio na obale istočne Indije, dok se zanimljive avanture u drugom dijelu knjige nastavljaju u Brobdingnagu, izmišljenom mjestu između Australije i Kalifornije.

Na svom prvom putovanju Guliver upoznaje Liliput, zemlju patuljaka, a na drugom narod Brobdingnagaca. Liliputanci su 12 puta manja bića od Gulivera, dok su Brobdingnagci 12 puta veći od njega. Kritičari ističu da je odlazak u Liliput zapravo kritika engleskog dvora, te političkih i vjerskih sukoba koji su bili aktuelni u Sviftovo doba. Tako je u Liliputu vjerski razdor nastao oko pitanja sa koje strane treba razbiti kuvano jaje, a dvije najjače političke stranke svađaju se oko pitanja visokih i niskih potpetica.

Guliver je mladost proveo učeći o jezicima i medicini, maštao je o putovanjima i uspijeva da ih ostvari. On je veoma talentovan i iskren, ali iako voli domovinu, srce ga vuče prema upoznavanju novih krajeva.

Liliputanci se plaše Guliverove veličine, s jedne strane su darežljivi prema njemu, a s druge strane su odlični naučnici i veoma su strogi u svojim kaznama. Stanovnici Brobdingnaga su gorostasi u odnosu na Gulivera, oni su za njega varvari i on ih se plaši. Tada shvata da je i on bio jedan od njih kad je bio u Liliputu.

Čitaoci će moći da kupe djelo po cijeni od deset KM.

O piscu

Džonatan Svift rođen je 30. novembra 1667. godine, prije skoro 355 godina, a nakon školovanja na Triniti koledžu i smrti ujaka koji ga je izdržavao, napušta Irsku. Radio je kao sekretar političara Vilijama Templa i kao instruktor djevojčice Ester, koja je odigrala značajnu ulogu u njegovom životu i djelu. Kao pisac bezobzirnih članaka u torijevskom časopisu “Edžaminer”, postao je najistaknutija ličnost tadašnjeg engleskog novinarstva. Na njegovom grobu stoji natpis koji je sam sastavio, a koji glasi: “Prođi, putniče, i ako možeš, ugledaj se na revnosnog pobornika slobode!”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana