Роман “Аустријанка” о Диани Будисављевић од сутра у књижарама

Срна
Роман “Аустријанка” о Диани Будисављевић од сутра у књижарама

БЕОГРАД - Роман „Аустријанка” историчара Зорана Милекића о Диани Будисављевић биће објављен сутра, 15. јануара, на дан кад се обиљежава 130 година од рођења ове хероине, саопштио је издавач “Лагуна” из Београда.

Пред читалачком публиком ће бити представљена значајна књига о жени која је у Другом свјетском рату спасила више од 12.000 дјеце из логора у Независној Држави Хрватској, а онда је послије рата скоро потпуно заборављена.

Захваљујући њеним дневницима и истраживању писца и историчара Зорана Милекића очувана је успомена на ову хероину.

“Пре десетак година сам, као историчар, постао члан сценаристичког тима нашег глумца и продуцента Тихомира Станића за филм који је требало да исприча причу о Диани Будисављевић Обексер, а мој задатак је био да скупим о њој што више историјских података”, открива аутор романа Милекић.

Каже, међутим, да није сакупљено довољно новца за тако велики пројекат, али и да он није био спреман да дозволи да велики број података до којих је дошао о тој хероини оде у заборав.

То је био само један од разлога да писац Милекић почне да пише роман о Диани, јер њена акција спасавања српске дјеце из усташких логора смрти била је, каже, тако велика, узбудљива, драматична и ризична да га је неодољиво привукла писању.

“Поред свега тога, сазнање да је као Аустријанка ратне године могла да проведе сасвим мирно, чак и удобно, у свом загребачком стану, а да је она то ипак одбацила из дубоко људских разлога, можда је и највише утицало да јој посветим ову причу”, искрен је писац.

“Истина, истраживање и писање приповести о њеном подвигу било је тешко, напорно, каткад и исцрпљујуће, али истовремено узбудљиво, занимљиво и инспиративно. Заиста се надам да ће читаоци ову књигу доживети на исти или сличан начин, у сваком случају могу очекивати причу о жени чија је акција спасавања деце од језивих смрти постала заправо акција спасавања човечности у времену ужасног зла, у суштини, једну дубоко људску причу”, закључио је аутор.

Потресна судбина о непролазној хероини је преточена у за сада једини филмски пројекат, који се не ослања на овај роман, вишеструко награђивани документарно-играни филм “Дневник Диане Будисављевић” 2019. године, у режији Дане Будисављевић, где су учествовали Алмира Прица, Мирјана Карановић, Тихомир Тика Станић.

Радња историјског романа је фокусирана на спасавање дјеце од стране јунакиње, у касно пролеће 1942. године.

На споредни колосјек загребачке железничке станице пристиже транспорт сточних вагона крцат српским женама које одлазе на присилни рад у Немачки Рајх, а поред шина разапет је шатор Црвеног крста.

Среднјовјечна Аустријанка Диана Будисављевић Обексер дели им чај и храну, а данима и недељама мучи је исто питање: где су дјеца

И то она дјеца која су преживјела усташке покоље и што су одвојена су од мајки и очева и препуштена себи.

Послије доста трагања, Диана сазнаје да су у Старој Градишци, испостави злогласног логора Јасеновац и упорношћу и надљудским напором са групом својих сарадница успијева да продре у ту фабрику смрти.

Тог врелог летњег дана 1942. сусреће се са призорима из пакла, а врховни заповједник Макс Лубурић наређује јој да хитно напусти логор.

Дјеце је много, а времена за њихово избављење мало.

Диана је одлучна, прекршиће све Лубурићеве наредбе јер зна да је акција спасавања српске дјеце из усташких логора смрти заправо акција спасавања човјечности из “животињских канџи зла”.

Од сутра роман се може пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари делфи.рс и на сајту лагуна.рс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана