Објављено ново издање збирке “Прогнане душе” пјесника Душана Праће: Књижевна заклетва поети

Бранислав Предојевић
Објављено ново издање збирке “Прогнане душе” пјесника Душана Праће: Књижевна заклетва поети

БАЊАЛУКА - Издавачка заједница “Васо Пелагић” објавила је друго и допуњено издање књиге “Прогнане душе”, антологије поезије покојног српског писца и пјесника Душана Праће.

Прва књига овог пјесника “Зауздана псовка” објављена је 1979. године, а током каријере Праћа је објавио више књига поезије, за које је, између осталих, добио награде “Печат вароши сремскокарловачке” и “Слово Подгрмеча”. Добитник је награде “Шушњар” за књиге поезије “Шушњарски шумор” и “Сана у сну Сањана”, али је ова збирка поезије, оригинално издата 1997. године, остала нека врста књижевног дуга према покојном поети, која је по ријечима уредника ове књиге, писца Ранка Прерадовића напокон враћена на достојан начин, какав ове поеме заслужују својим умјетничким квалитетом.

Сам аутор нагласио је током живота да пропусти морају бити отклоњени, али се сплетом околности на то чекало 26 година.

- Ово издање настало је као резултат потребе да буду отклоњене недопустиве штампарске грешке из првог издања, којих је, и за наше очајне прилике, било заиста превише. Укратко, то је толико лоше одштампана књига да би је сваки аутор који држи до себе вратио издавачу. Постоји много разлога због којих то тада није било могуће урадити - рекао је Праћа у предговору збирке.

Приликом припреме издања изостављено је десетак пјесама, а уврштено отприлике исти број нових, уз бројне лекторске и уредничке интервенције, које су дале ново свјетло самом садржају. Неке пјесме су преобликоване до те мјере да се може говорити и о новим пјесмама, многим су промијењени наслови, а све је то урађено по ријечима уредника књиге Ранка Прерадовића да би било добијено на квалитету ове, по много чему нове збирке пјесама.

- Заклели смо се Душану Праћи да ћемо исправити пропусте првог издања, што, ево чинимо послије толико година, када њега више нема међу живима. И ево стављамо на увид то друго, прерађено и дотјерано издање збирке “Прогнане душе - рекао је Прерадовић.

Процес ревизије започео је сам Праћа током живота, али је након његове смрти рукопис био затурен годинама, да би се након откривања у архиви покојног пјесника, припреме за штампу прихватио пјесник Ален Џинић, док је уреднички дио посла обавио Прерадовић.

Поезија у овој антологији подијељена је у седам поетске циклуса под називима “Говорно подручје”, “Прогнане душе”, “Рушевине”, “Недовршена пјесма”, “Гости из прошлости”, “Канџице из невидјелице” и “Граница”, уз уводну пјесму за “25-годишњицу матуре” и неколико поетских монолога пјесника са сопственим мислима у виду кратких цртица.

Припрему, штампу и финансирање књиге несебично су подржали бројне Праћине колеге и пријатељи Милан Радуловић, Боро Капетановић, Михаило Орловић, Драго Врућинић, Бранислав Иванковић, Видосав Ђурђевић и други...

Биографија

Душан Праћа је рођен у Кијеву код Санског Моста 1950. године, а преминуо је у Бањалуци 2015. године. Током живота објавио је збирке поезије “Зауздана псовка” (1979), “Прогнане душе” (1997), “Сана у сну Сањана” (2014) и “Шушњаршки шумор” (2014) те збирку прозе “Кафански рјечник” (2003), које је критика испратила врло лијепим ријечима и бројним наградама.

 

 “Говорно ПОДРУЧЈЕ”

 

Завичај је сада говорно подручје

У којем сричем закасњеле риме,

Предјеле родне стискам у наручје,

 Да им за потомство сачувам бар име.

 

Име сваке њиве, урије, пландишта,

У имену који су српска историја:

Видакова њива, збјегови, Бојишта;

њиховим нестанком нестао бих и ја.

 

За живот ме веже само тврда вјера

Да нам је она преча него ишта;

Не би ли вјера путоказом пера

Помогла прогнаним доћи на огњишта.

 

Да завичај сасвим не оде у тмицу,

Ријечима градим цркву памћеницу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана