Objavljeno novo izdanje zbirke “Prognane duše” pjesnika Dušana Praće: Književna zakletva poeti

Branislav Predojević
Objavljeno novo izdanje zbirke “Prognane duše” pjesnika Dušana Praće: Književna zakletva poeti

BANjALUKA - Izdavačka zajednica “Vaso Pelagić” objavila je drugo i dopunjeno izdanje knjige “Prognane duše”, antologije poezije pokojnog srpskog pisca i pjesnika Dušana Praće.

Prva knjiga ovog pjesnika “Zauzdana psovka” objavljena je 1979. godine, a tokom karijere Praća je objavio više knjiga poezije, za koje je, između ostalih, dobio nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke” i “Slovo Podgrmeča”. Dobitnik je nagrade “Šušnjar” za knjige poezije “Šušnjarski šumor” i “Sana u snu Sanjana”, ali je ova zbirka poezije, originalno izdata 1997. godine, ostala neka vrsta književnog duga prema pokojnom poeti, koja je po riječima urednika ove knjige, pisca Ranka Preradovića napokon vraćena na dostojan način, kakav ove poeme zaslužuju svojim umjetničkim kvalitetom.

Sam autor naglasio je tokom života da propusti moraju biti otklonjeni, ali se spletom okolnosti na to čekalo 26 godina.

- Ovo izdanje nastalo je kao rezultat potrebe da budu otklonjene nedopustive štamparske greške iz prvog izdanja, kojih je, i za naše očajne prilike, bilo zaista previše. Ukratko, to je toliko loše odštampana knjiga da bi je svaki autor koji drži do sebe vratio izdavaču. Postoji mnogo razloga zbog kojih to tada nije bilo moguće uraditi - rekao je Praća u predgovoru zbirke.

Prilikom pripreme izdanja izostavljeno je desetak pjesama, a uvršteno otprilike isti broj novih, uz brojne lektorske i uredničke intervencije, koje su dale novo svjetlo samom sadržaju. Neke pjesme su preoblikovane do te mjere da se može govoriti i o novim pjesmama, mnogim su promijenjeni naslovi, a sve je to urađeno po riječima urednika knjige Ranka Preradovića da bi bilo dobijeno na kvalitetu ove, po mnogo čemu nove zbirke pjesama.

- Zakleli smo se Dušanu Praći da ćemo ispraviti propuste prvog izdanja, što, evo činimo poslije toliko godina, kada njega više nema među živima. I evo stavljamo na uvid to drugo, prerađeno i dotjerano izdanje zbirke “Prognane duše - rekao je Preradović.

Proces revizije započeo je sam Praća tokom života, ali je nakon njegove smrti rukopis bio zaturen godinama, da bi se nakon otkrivanja u arhivi pokojnog pjesnika, pripreme za štampu prihvatio pjesnik Alen Džinić, dok je urednički dio posla obavio Preradović.

Poezija u ovoj antologiji podijeljena je u sedam poetske ciklusa pod nazivima “Govorno područje”, “Prognane duše”, “Ruševine”, “Nedovršena pjesma”, “Gosti iz prošlosti”, “Kandžice iz nevidjelice” i “Granica”, uz uvodnu pjesmu za “25-godišnjicu mature” i nekoliko poetskih monologa pjesnika sa sopstvenim mislima u vidu kratkih crtica.

Pripremu, štampu i finansiranje knjige nesebično su podržali brojne Praćine kolege i prijatelji Milan Radulović, Boro Kapetanović, Mihailo Orlović, Drago Vrućinić, Branislav Ivanković, Vidosav Đurđević i drugi...

Biografija

Dušan Praća je rođen u Kijevu kod Sanskog Mosta 1950. godine, a preminuo je u Banjaluci 2015. godine. Tokom života objavio je zbirke poezije “Zauzdana psovka” (1979), “Prognane duše” (1997), “Sana u snu Sanjana” (2014) i “Šušnjarški šumor” (2014) te zbirku proze “Kafanski rječnik” (2003), koje je kritika ispratila vrlo lijepim riječima i brojnim nagradama.

 

 “Govorno PODRUČJE”

 

Zavičaj je sada govorno područje

U kojem sričem zakasnjele rime,

Predjele rodne stiskam u naručje,

 Da im za potomstvo sačuvam bar ime.

 

Ime svake njive, urije, plandišta,

U imenu koji su srpska istorija:

Vidakova njiva, zbjegovi, Bojišta;

njihovim nestankom nestao bih i ja.

 

Za život me veže samo tvrda vjera

Da nam je ona preča nego išta;

Ne bi li vjera putokazom pera

Pomogla prognanim doći na ognjišta.

 

Da zavičaj sasvim ne ode u tmicu,

Riječima gradim crkvu pamćenicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana