Објављена књига “Животиње у Африци” Ерленда Луа: Дивља фарса о људима и апсурду савременог свијета

Миланка Митрић
Објављена књига “Животиње у Африци” Ерленда Луа: Дивља фарса о људима и апсурду савременог свијета

Београд - Много је лоших аспеката нашег начина живота. Свијет се развија на много начина и напредује, људи могу да се ослободе сиромаштва, могу да се образују и дођу до одређеног стандарда, али ми живимо у доба колективне небриге, ми силујемо природу и то ме страшно љути и чини да се осјећам уморним од живота.

Зато сам написао књигу “Животиње у Африци”, дивљу фарсу о људима који су свијет претворили у ужасно мјесто у свом покушају да га учине бољим.

Ово је о својој књизи “Животиње у Африци” у једном разговору казао норвешки писац Ерленд Лу. Поменуто дјело је недавно објављено на српском језику, у издању “Геопоетике” из Београда.

Из “Геопоетике” су навели да је ово најрадикалнија и најслојевитија књига овог норвешког аутора, која приказује апсурд људског живота, те да је књига “Животиње у Африци” Луова шок-терапија и вапај.

- Пет појединаца - зубар, биолог, филмски монтажер, писац и полицијска истражитељка - напуштају свој дотадашњи живот, обузети необичним склоностима и идејама. Апсурдност савременог света прешла је све границе, па се Лу овог пута одлучио за крајњу радикализацију - главни јунаци схватају да, ако свет треба да преживи, неко мора да стане на црту. “Животиње у Африци” је прича о немоћи, активизму, нонконформизму и необузданој страсти - навели су издавачи.

Сматра се да Луова одлука да пренесе поруке није довољно снажно приказана кроз дјело “Доплер”, те да је зато одлучио да овим романом оде корак даље у својој намјери преношења стварности у фикцију и свих суровости свијета на специфичан и комичан начин.

- У цијелој књизи Ерленд Лу бриљира својим лаконским хумором. Пародира савремени терапијски и организациони језик на врхунски начин, показује нам испразност свих фраза којима обавијамо наше стварне намјере и стара се да одржи нужну дозу апсурда. Лу посједује разиграну машту и језичку вјештину које му обезбјеђују посебно мјесто у норвешком књижевном свијету - написао је у критици Луовог дјела Синдре Ховденак.

Овом сатиром, која би кроз своју форму требало да донесе читаоцима некакву врсту подстицаја за суочавање са стварношћу као таквом, Лу приказује изврнути идеализам и свакодневицу у друштву.

- Луови ликови дочарани су на уобичајен и разигран начин, пуни самообмане, мучних мисли и карактерних недостатака. Лу расветљава нашу друштвену игру, склоност да китимо стварност да бисмо се и себи и другима представили бољим и да рационализовањем уклањамо хуманизам и достојанство - навео је Турборг Игланд у норвешком часопису “Федреландсвенен”.

Дјела

Ерленд Лу је до сада објавио романе: “Прохујало са женом” (1993), “Наиван. Супер” (1996), “Л” (1999), “Чињенице о Финској” (2001), “Доплер” (2004), “Волво камиони” (2005), “Мулеј” (2007), “Мирни дани у Миксинг Парту” (2010), “Фвонк” (2011), “Попис” (2013), “Крај нама познатог свијета” (2015), као и седам књига за дјецу.

По његовом сценарију 2000. године снимљен је филм “Детектор”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана