Objavljena knjiga “Životinje u Africi” Erlenda Lua: Divlja farsa o ljudima i apsurdu savremenog svijeta

Milanka Mitrić
Objavljena knjiga “Životinje u Africi” Erlenda Lua: Divlja farsa o ljudima i apsurdu savremenog svijeta

Beograd - Mnogo je loših aspekata našeg načina života. Svijet se razvija na mnogo načina i napreduje, ljudi mogu da se oslobode siromaštva, mogu da se obrazuju i dođu do određenog standarda, ali mi živimo u doba kolektivne nebrige, mi silujemo prirodu i to me strašno ljuti i čini da se osjećam umornim od života.

Zato sam napisao knjigu “Životinje u Africi”, divlju farsu o ljudima koji su svijet pretvorili u užasno mjesto u svom pokušaju da ga učine boljim.

Ovo je o svojoj knjizi “Životinje u Africi” u jednom razgovoru kazao norveški pisac Erlend Lu. Pomenuto djelo je nedavno objavljeno na srpskom jeziku, u izdanju “Geopoetike” iz Beograda.

Iz “Geopoetike” su naveli da je ovo najradikalnija i najslojevitija knjiga ovog norveškog autora, koja prikazuje apsurd ljudskog života, te da je knjiga “Životinje u Africi” Luova šok-terapija i vapaj.

- Pet pojedinaca - zubar, biolog, filmski montažer, pisac i policijska istražiteljka - napuštaju svoj dotadašnji život, obuzeti neobičnim sklonostima i idejama. Apsurdnost savremenog sveta prešla je sve granice, pa se Lu ovog puta odlučio za krajnju radikalizaciju - glavni junaci shvataju da, ako svet treba da preživi, neko mora da stane na crtu. “Životinje u Africi” je priča o nemoći, aktivizmu, nonkonformizmu i neobuzdanoj strasti - naveli su izdavači.

Smatra se da Luova odluka da prenese poruke nije dovoljno snažno prikazana kroz djelo “Dopler”, te da je zato odlučio da ovim romanom ode korak dalje u svojoj namjeri prenošenja stvarnosti u fikciju i svih surovosti svijeta na specifičan i komičan način.

- U cijeloj knjizi Erlend Lu briljira svojim lakonskim humorom. Parodira savremeni terapijski i organizacioni jezik na vrhunski način, pokazuje nam ispraznost svih fraza kojima obavijamo naše stvarne namjere i stara se da održi nužnu dozu apsurda. Lu posjeduje razigranu maštu i jezičku vještinu koje mu obezbjeđuju posebno mjesto u norveškom književnom svijetu - napisao je u kritici Luovog djela Sindre Hovdenak.

Ovom satirom, koja bi kroz svoju formu trebalo da donese čitaocima nekakvu vrstu podsticaja za suočavanje sa stvarnošću kao takvom, Lu prikazuje izvrnuti idealizam i svakodnevicu u društvu.

- Luovi likovi dočarani su na uobičajen i razigran način, puni samoobmane, mučnih misli i karakternih nedostataka. Lu rasvetljava našu društvenu igru, sklonost da kitimo stvarnost da bismo se i sebi i drugima predstavili boljim i da racionalizovanjem uklanjamo humanizam i dostojanstvo - naveo je Turborg Igland u norveškom časopisu “Fedrelandsvenen”.

Djela

Erlend Lu je do sada objavio romane: “Prohujalo sa ženom” (1993), “Naivan. Super” (1996), “L” (1999), “Činjenice o Finskoj” (2001), “Dopler” (2004), “Volvo kamioni” (2005), “Mulej” (2007), “Mirni dani u Miksing Partu” (2010), “Fvonk” (2011), “Popis” (2013), “Kraj nama poznatog svijeta” (2015), kao i sedam knjiga za djecu.

Po njegovom scenariju 2000. godine snimljen je film “Detektor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana