"Гласов" сајам књиге: Одржана панел дискусија "Прекид на везама"

Илијана Божић
"Гласов" сајам књиге: Одржана панел дискусија "Прекид на везама"

БАЊАЛУКА - О изазовима и тешкоћама које је пандемија вируса корона ставила пред издаваче и књижевнике говорено је на "Гласовом" сајму књиге, у оквиру панел дискусије "Прекид на везама" која је одржан данас у Спортској дворани "Борик".

Организатор ове панел дискусије била је Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, а о овој теми говорили су издавач Борис Максимовић испред издавачке куће "Имприматур" и књижевник Берислав Благојевић.

Борис Максимовић је истакао да је одржавање сајма књиге у Бањалуци позитивна ствар.

- Међутим, када говоримо о утицају пандемије на издаваштво то најбоље описују ријечи Бране Црнчевића о Другом свјетском рату. Он је рекао како прије рата нисмо имали ништа, а онда су дошли Нијемци и узели нам све. Тако изгледа бављење овим послом овдје - казао је Максимовић.

Додао је да људи нису навикли да купују књиге онлајн, те да су сајмови и фестивали важни јер купци воле да разговарају са издавачима.

- Сајмови су због тога одлични. Издавачи су се у доба пандемије фокусирали на интернет продају и они који нису имали веб шопове у посљедњих годину дана су их развили. "Имприматур" је од самог почетка имао веб шоп и то нас је извукло. Поред тога, фокусирали смо се на мини догађаје и мале сајмове какви су били у Шамцу и Дервенти-објаснио је Максимовић.

Истакао је да се током првог затварања усљед пандемије десио велики скок продаје путем интернета.

- То нас је спасило. Ипак, као резултат великих губитака на свим пољима и у свим браншама дошло је до великог пада јавних прихода, а прва на удару је била култура. Библиотекама су смањени фондови, а библиотеке широм Српске су због тога нама отказале пакете на претплату - казао је Максимовић.

Нагласио је да су и поште ове године промијениле режим слања.

- Поштарина за иностранство није поскупјела, али се тисковине морају слати препоручено, што је доста скупље. То је још један ударац издавачима. Рецимо слање за Хрватску је било осам КМ а сад је 18 КМ.  Док, с друге стране, у Србији није било тих промјена, они нам шаљу књиге много јефтиније него ми њима - рекао је Максимовић.

Испричао је да су фондови за издавашто у Српској лоши, и то не само у односу на Србију и Хрватску, него и у односу на Федерацију.

Књижевник Берислав Благојевић је објаснио да је ауторима затварање пореметило планове везане за промотивне активности.

- Много нам значи поновно отварање сајмова, јер своја издања обично промовишемо на оваквим мјестима. Прошле године нисмо ништа радили по том питању, одлагали смо неке ствари за ову годину мислећи да ће бити повољнија ситуација. Ово љето смо нешто и успјели - додао је Благојевић.

Казао је да ни издавачима ни организаторима сајмова није било угодно у онлајн "Зумовима" и сличним варијантама, које су се пласирале прошле године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана