Дрина није расцјеп, него кичма

Миланка Митрић
Foto: Тајана Дедић Старовић Остић

БАЊАЛУКА - Књижевних награда, из године у годину, чини се да је све више, а у изобиљу свих тих признања НИН-ова награда је, чак и у сјенама скандала и осуда, увијек била примјер важног признања. Из тог разлога, посебно је важно што је ове године, први пут додијељена једном писцу из Републике Српске.

Писац, родом из Брода са адресом у Бањалуци, Стево Грабовац, награђен је за роман “Послије забаве”, а читаоци, други писци, професори и његове колеге и познаници сагласни су у једном, а то је да је признање потпуно заслужено, а и да је ово вијест године, а тек смо изашли из јануара.

Награда је додијељена у понедјељак, а утисци, попраћени честиткама и позитивним коментарима, махом на друштвеним мрежама, чини се да се не јењавају. Оправдано, јер ова награда, осим што је истински важна као једна круна нечијег стваралаштва једнако је важна за цјелокупну књижевност која настаје на једном поднебљу, у овом случају за књижевност која настаје у Републици Српској.

- НИН-ова награда је важна у сваком тренутку, рекао бих, без обзира на контроверзе, успоне и падове током протеклих деценија. Наравно, најважнија је за лауреата и његово дјело, али у конкретном случају постоји и шири контекст важности. Најприје, чини ми се да је ово потврда онога што већ годинама тврдимо - да се овдје стварају квалитетна дјела. Друго, такође веома важно, не само да је аутор из Републике Српске, већ је и издавач одавде. То је јасан сигнал да и наше издаваштво може да буде на високом нивоу, од дизајна и маркетинга до дистрибуције - казао је за “Глас Српске” књижевник Берислав Благојевић, коментаришући ово важно књижевно дешавање.

Како он наглашава, све то говори нам да се озбиљан приступ у писању и стварању саме књиге исплати.

- То нам говори да ће бити вредновано и код читалаца и код критике. Награда којом је овјенчан и роман Стеве Грабовца и издавач “Имприматур” у том смислу значи много,то је подстицај другима, а у исто вријеме скретање пажње на овдашњу продукцију и писце - додаје он.

Борис Максимовић из издавачке куће “Имприматур” која је објавила и Грабовчев први роман “Мулат албино комарац”, који се нашао у најужем избору за НИН-ову награду 2019. године, истиче да је у сваком смислу ово признање изненађење.

- Преко 30 година нико с ове стране Дрине није добио НИН-ову награду. Неки су били рођени овдје, али им је адреса углавном била у Београду. С те стране гледано, ово је свакако изненађење. Као и у спорту претходни резултати и статистика не морају много да значе, али се ипак увијек користе при процјени будућих шанси, а нама те процјене нису биле наклоњене - истакао је Максимовић за “Глас Српске”.

Како Максимовић објашњава, награда утиче како на аутора тако и на издавача, посебно у смислу продаје и ширења тржишта.

- Ово је без икакве сумње најбитнија домаћа књижевна награда и сноп свјетлости који се упери на тебе је заиста велики. Отварају се нова продајна мјеста и канали, не само у Србији већ и у другим околним земљама. Ми смо током посљедња два дана примили безброј порука, и-мејлова, позива. Углавном су то биле реакције читалаца, али исто тако било је много библиотека, књижара, дистрибутера, јер сад ти одједном имаш нешто што сви траже. Никоме више не мораш објашњавати због чега је та књига сјајна, људи ће сами доћи по њу и то је велико олакшање - закључује Максимовић.

Професорица на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Сања Мацура за “Глас Српске” казала је да је, без обзира на актуелна спорења у вези са НИН-овом наградом, она се додјељује 70. пут и сасвим сигурно не постоји читалац који није чуо за њу.

- Ове године, награђена је књига која је роман у пуном смислу те ријечи, “тотални роман”, како ју је издавач окарактерисао. Чињеница да је аутор, Стево Грабовац писац “с ове” лијеве стране Дрине показује да у свијести критичара та ријека није расцјеп у ткиву свеукупног српског књижевног и културног простора, него ипак кичма. Уз то, ваља нагласити да добитник није дио снажне издавачке машинерије, да су и он и “Имприматур” дио књижевне сцене који живи од снохватице и ентузијазма па је тим више додјељивање НИН-а управо њима бајковито. “Послије забаве” роман је о губицима, злу, болу, а не сјећам се када је нека одлука жирија у овој књижевној средини изазвала толико искрене радости и љепоте - сматра Мацура.

Директорица Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” Санела Бабић за “Глас Српске” истакла је да је ова вијест изазвала велику радост у Бањалуци, али и међу читаоцима у региону.

- Прије десетак година у Републици Српској је стасала једна нова генерација писаца коју је само требало препознати и подржати. До појаве “Имприматура” у Републици Српској нисмо имали издавачку кућу која се тако озбиљно и посвећено бавила подршком још увијек неафирмисаним писцима, док је истовремено “Императив” почео активно радити на промоцији и популаризацији домаће књижевности.

Она наглашава како је очигледно да је синергија свих активности у протеклих неколико година допринијела садашњој високој позицији Бањалуке и Републике Српске на глобалној књижевној мапи.

- НИН-ова награда за Стеву Грабовца дошла је у Бањалуку након једног мукотрпног и трновитог пута аутора и његовог издавача, као круна која је на најљепши могући начин на крају свему дала смисао - објаснила је Бабићева.

НИН-ова награда Грабовцу биће свечано уручена 5. фебруара у Коларчевој задужбини у Београду.

Промоција

Роман “Послије забаве” сљедеће седмице биће промовисан 8. фебруара у изложбеном салону Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. На промоцији ће говорити аутор Стево Грабовац, издавач Борис Максимовић и књижевница Тања Ступар Трифуновић. Промоција ће почети у 19 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана