Drina nije rascjep, nego kičma

Milanka Mitrić
Foto: Tajana Dedić Starović Ostić

BANjALUKA - Književnih nagrada, iz godine u godinu, čini se da je sve više, a u izobilju svih tih priznanja NIN-ova nagrada je, čak i u sjenama skandala i osuda, uvijek bila primjer važnog priznanja. Iz tog razloga, posebno je važno što je ove godine, prvi put dodijeljena jednom piscu iz Republike Srpske.

Pisac, rodom iz Broda sa adresom u Banjaluci, Stevo Grabovac, nagrađen je za roman “Poslije zabave”, a čitaoci, drugi pisci, profesori i njegove kolege i poznanici saglasni su u jednom, a to je da je priznanje potpuno zasluženo, a i da je ovo vijest godine, a tek smo izašli iz januara.

Nagrada je dodijeljena u ponedjeljak, a utisci, popraćeni čestitkama i pozitivnim komentarima, mahom na društvenim mrežama, čini se da se ne jenjavaju. Opravdano, jer ova nagrada, osim što je istinski važna kao jedna kruna nečijeg stvaralaštva jednako je važna za cjelokupnu književnost koja nastaje na jednom podneblju, u ovom slučaju za književnost koja nastaje u Republici Srpskoj.

- NIN-ova nagrada je važna u svakom trenutku, rekao bih, bez obzira na kontroverze, uspone i padove tokom proteklih decenija. Naravno, najvažnija je za laureata i njegovo djelo, ali u konkretnom slučaju postoji i širi kontekst važnosti. Najprije, čini mi se da je ovo potvrda onoga što već godinama tvrdimo - da se ovdje stvaraju kvalitetna djela. Drugo, takođe veoma važno, ne samo da je autor iz Republike Srpske, već je i izdavač odavde. To je jasan signal da i naše izdavaštvo može da bude na visokom nivou, od dizajna i marketinga do distribucije - kazao je za “Glas Srpske” književnik Berislav Blagojević, komentarišući ovo važno književno dešavanje.

Kako on naglašava, sve to govori nam da se ozbiljan pristup u pisanju i stvaranju same knjige isplati.

- To nam govori da će biti vrednovano i kod čitalaca i kod kritike. Nagrada kojom je ovjenčan i roman Steve Grabovca i izdavač “Imprimatur” u tom smislu znači mnogo,to je podsticaj drugima, a u isto vrijeme skretanje pažnje na ovdašnju produkciju i pisce - dodaje on.

Boris Maksimović iz izdavačke kuće “Imprimatur” koja je objavila i Grabovčev prvi roman “Mulat albino komarac”, koji se našao u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2019. godine, ističe da je u svakom smislu ovo priznanje iznenađenje.

- Preko 30 godina niko s ove strane Drine nije dobio NIN-ovu nagradu. Neki su bili rođeni ovdje, ali im je adresa uglavnom bila u Beogradu. S te strane gledano, ovo je svakako iznenađenje. Kao i u sportu prethodni rezultati i statistika ne moraju mnogo da znače, ali se ipak uvijek koriste pri procjeni budućih šansi, a nama te procjene nisu bile naklonjene - istakao je Maksimović za “Glas Srpske”.

Kako Maksimović objašnjava, nagrada utiče kako na autora tako i na izdavača, posebno u smislu prodaje i širenja tržišta.

- Ovo je bez ikakve sumnje najbitnija domaća književna nagrada i snop svjetlosti koji se uperi na tebe je zaista veliki. Otvaraju se nova prodajna mjesta i kanali, ne samo u Srbiji već i u drugim okolnim zemljama. Mi smo tokom posljednja dva dana primili bezbroj poruka, i-mejlova, poziva. Uglavnom su to bile reakcije čitalaca, ali isto tako bilo je mnogo biblioteka, knjižara, distributera, jer sad ti odjednom imaš nešto što svi traže. Nikome više ne moraš objašnjavati zbog čega je ta knjiga sjajna, ljudi će sami doći po nju i to je veliko olakšanje - zaključuje Maksimović.

Profesorica na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Sanja Macura za “Glas Srpske” kazala je da je, bez obzira na aktuelna sporenja u vezi sa NIN-ovom nagradom, ona se dodjeljuje 70. put i sasvim sigurno ne postoji čitalac koji nije čuo za nju.

- Ove godine, nagrađena je knjiga koja je roman u punom smislu te riječi, “totalni roman”, kako ju je izdavač okarakterisao. Činjenica da je autor, Stevo Grabovac pisac “s ove” lijeve strane Drine pokazuje da u svijesti kritičara ta rijeka nije rascjep u tkivu sveukupnog srpskog književnog i kulturnog prostora, nego ipak kičma. Uz to, valja naglasiti da dobitnik nije dio snažne izdavačke mašinerije, da su i on i “Imprimatur” dio književne scene koji živi od snohvatice i entuzijazma pa je tim više dodjeljivanje NIN-a upravo njima bajkovito. “Poslije zabave” roman je o gubicima, zlu, bolu, a ne sjećam se kada je neka odluka žirija u ovoj književnoj sredini izazvala toliko iskrene radosti i ljepote - smatra Macura.

Direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” Sanela Babić za “Glas Srpske” istakla je da je ova vijest izazvala veliku radost u Banjaluci, ali i među čitaocima u regionu.

- Prije desetak godina u Republici Srpskoj je stasala jedna nova generacija pisaca koju je samo trebalo prepoznati i podržati. Do pojave “Imprimatura” u Republici Srpskoj nismo imali izdavačku kuću koja se tako ozbiljno i posvećeno bavila podrškom još uvijek neafirmisanim piscima, dok je istovremeno “Imperativ” počeo aktivno raditi na promociji i popularizaciji domaće književnosti.

Ona naglašava kako je očigledno da je sinergija svih aktivnosti u proteklih nekoliko godina doprinijela sadašnjoj visokoj poziciji Banjaluke i Republike Srpske na globalnoj književnoj mapi.

- NIN-ova nagrada za Stevu Grabovca došla je u Banjaluku nakon jednog mukotrpnog i trnovitog puta autora i njegovog izdavača, kao kruna koja je na najljepši mogući način na kraju svemu dala smisao - objasnila je Babićeva.

NIN-ova nagrada Grabovcu biće svečano uručena 5. februara u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Promocija

Roman “Poslije zabave” sljedeće sedmice biće promovisan 8. februara u izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Na promociji će govoriti autor Stevo Grabovac, izdavač Boris Maksimović i književnica Tanja Stupar Trifunović. Promocija će početi u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana