Добитник признања Ђорђо Лингваглоса

Данко Кузмановић
Добитник признања Ђорђо Лингваглоса

Бањалука - Међународни књижевни сусрети који се већ четврти пут одржавају у оквиру Сајма књиге, свечано ће бити отворени сутра у вијећници Банског двора Културног центра.

Своје стихове, од 20 часова говориће више од 20 пјесника из 13 држава свијета, а као и што и доликује, пјесници ће имати и дискретну музичку пратњу сопрана Иване Милинчић и пијанисте Владе Данића, а програм ће водити глумац Иван Перковић. На тој вечери учествоваће и Коља Мићевић, наш почасни грађанин који долази из Француске.

Након ове свечане вечери, у суботу ће бити одржане краће промоције пјесничких књига учесника 4. Међународних књижевних сусрета у оквиру Сајма књига у Бањалуци.

- Удружење књижевника Републике Српске већ четврту годину Међународне сусрете ради са “Гласом Српске”. Ми смо стално присутни на Сајму књиге, тако да ћемо и ове године наше угледне госте промовисати на њему. Те промоције ће се одржавати у 12 и у 13 часова у суботу - рекао је предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић.

Додјела Награде 4. Међународних књижевних сусрета је предвиђена за суботу од 19 часова у Народној и универзитетској библиотеци РС.

- Награду је ове године добио италијански пјесник Ђорђо Лингваглоса из Рима. Он је ових дана добио и значајну награду од предсједника Италије. Ријеч је о пјеснику који је веома значајан у Италији. Ради се, такође, и о великом пјесничком посвећенику, чији су стихови у континуитету велике италијанске поезије, али и у континуитету непрекидног обнављања поетске мисли, поетске слике, поетске ријечи у најопштијем смислу - истакао је књижевник Ранко Рисојевић.

У недјељу на Сајму књиге биће одржане, такође, двије промоције књига од 12 и од 13 часова, а у вечерњим часовима, од 19 часова, у ресторану “Студенац” Коља Мићевић ће приредити књижевно вече под називом “Данте на Врбасу”.

Гости Међународних књижевних сусрета има ће прилику у понедјељак да се упознају са бањалучким знаменитостима, а затим ће бити уприличен пријем код градоначелника Бањалуке Игора Радојичића.

Затварање сусрета биће одржано у понедјељак навече у Крупи на Врбасу.

- Ове године смо одлучили да покажемо љепоте овог нашег лијепог града и Крајине тако што смо се договорили да свечано затварање буде у Крупи на Врбасу, на слаповима Крупе, гдје би око 40 пјесника говорило своје стихове о води. То вече биће послата и пјесничка порука мира из Бањалуке. Симболично та пјесничка порука мира је спуштање у воду једне боце у којој се налазе стихови пјесника који су говорили пјесме о води. Част да спусти боцу у воду има ће управо Ђорђо Лингваглоса - истакао је Бјелошевић.

Удружење књижевника РС је ове године водило рачуна да се представе пјесници из свих подружница УКРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана