Dobitnik priznanja Đorđo Lingvaglosa

Danko Kuzmanović
Dobitnik priznanja Đorđo Lingvaglosa

Banjaluka - Međunarodni književni susreti koji se već četvrti put održavaju u okviru Sajma knjige, svečano će biti otvoreni sutra u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

Svoje stihove, od 20 časova govoriće više od 20 pjesnika iz 13 država svijeta, a kao i što i dolikuje, pjesnici će imati i diskretnu muzičku pratnju soprana Ivane Milinčić i pijaniste Vlade Danića, a program će voditi glumac Ivan Perković. Na toj večeri učestvovaće i Kolja Mićević, naš počasni građanin koji dolazi iz Francuske.

Nakon ove svečane večeri, u subotu će biti održane kraće promocije pjesničkih knjiga učesnika 4. Međunarodnih književnih susreta u okviru Sajma knjiga u Banjaluci.

- Udruženje književnika Republike Srpske već četvrtu godinu Međunarodne susrete radi sa “Glasom Srpske”. Mi smo stalno prisutni na Sajmu knjige, tako da ćemo i ove godine naše ugledne goste promovisati na njemu. Te promocije će se održavati u 12 i u 13 časova u subotu - rekao je predsjednik Udruženja književnika RS Predrag Bjelošević.

Dodjela Nagrade 4. Međunarodnih književnih susreta je predviđena za subotu od 19 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

- Nagradu je ove godine dobio italijanski pjesnik Đorđo Lingvaglosa iz Rima. On je ovih dana dobio i značajnu nagradu od predsjednika Italije. Riječ je o pjesniku koji je veoma značajan u Italiji. Radi se, takođe, i o velikom pjesničkom posvećeniku, čiji su stihovi u kontinuitetu velike italijanske poezije, ali i u kontinuitetu neprekidnog obnavljanja poetske misli, poetske slike, poetske riječi u najopštijem smislu - istakao je književnik Ranko Risojević.

U nedjelju na Sajmu knjige biće održane, takođe, dvije promocije knjiga od 12 i od 13 časova, a u večernjim časovima, od 19 časova, u restoranu “Studenac” Kolja Mićević će prirediti književno veče pod nazivom “Dante na Vrbasu”.

Gosti Međunarodnih književnih susreta ima će priliku u ponedjeljak da se upoznaju sa banjalučkim znamenitostima, a zatim će biti upriličen prijem kod gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića.

Zatvaranje susreta biće održano u ponedjeljak naveče u Krupi na Vrbasu.

- Ove godine smo odlučili da pokažemo ljepote ovog našeg lijepog grada i Krajine tako što smo se dogovorili da svečano zatvaranje bude u Krupi na Vrbasu, na slapovima Krupe, gdje bi oko 40 pjesnika govorilo svoje stihove o vodi. To veče biće poslata i pjesnička poruka mira iz Banjaluke. Simbolično ta pjesnička poruka mira je spuštanje u vodu jedne boce u kojoj se nalaze stihovi pjesnika koji su govorili pjesme o vodi. Čast da spusti bocu u vodu ima će upravo Đorđo Lingvaglosa - istakao je Bjelošević.

Udruženje književnika RS je ove godine vodilo računa da se predstave pjesnici iz svih podružnica UKRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana