Данас обиљежавање 40 година од смрти ромасијера Бранка Ћопића

Јасмина Салопек
Foto: Facebook

БАЊАЛУКА – На данашњи дан, прије четири деценије, трагично је преминуо један од омиљених писаца Бранко Ћопић, а Бањалучка школа која носи његово име, тим поводом ће обиљежити годишицу смрти у холу школе уз богат културно-умјетнићки програм.

Директорица ОШ "Бранко Ћопић" Бранка Шпирић рекла је за "Глас Српске" да ће ове године, поред многих званица, школу посјетити и братске школе из Крагујевца, али и основна школа "Пале" чији ће ученици и учествовати у програму, што је једна од новина.

-Вечерас ћемо у холу школе угостити и пјевачку групу "Веселин Маслеша" као и фолклорну групу ОШ "Десанка Максимовић", које ће својим програмом употпунити обиљежавање годишњице смрти Бранка Ћопица - рекла је Шпирићева.

Као поета, ромасијер и приповједач Ћопић и данас живи у сјећању народа.

Прошло је 40 година од тих невеселих дана, од дана кад је један од омиљених писаца трагично преминуо. Једног мартовског јутра 1984. године у штампи  је осванула вијест да је велики југословенски писац оконцао живот.  Тог 26. марта Ћопић је напустио овоземаљски живот.

Ћопић је прогоњен и искључиван након објављивања романа "Глуви барут", као и због "Одумирања међеда", а уз ове, написао је важне романе као сто су "Не тугуј бронзана стражо", "Пролом" и друге, али и чувену збирку поезије "Мала моја из Босанске Крупе".

Рођен 1. јануара 1915. године у селу Хашани, код Босанске Крупе, у Босанској крајини, у западној Босни.

Прво штампано дјело објавио је са 14 година у омладинском часопису "Венац" 1928. године. Основну школу је завршио у родном мјесту, а нижу гимназију у Бихаћу. Ћопић је похађао Учитељску школу у Бањалуци, Делницама и Сарајеву, а завршио у Карловцу.

Сматра се једним од највећих дјечјих писаца рођених на југословенским просторима. За књижевни рад добио је, међу осталим, Награду АВНОЈ-а и Његошеву награду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана