Danas obilježavanje 40 godina od smrti romasijera Branka Ćopića

Jasmina Salopek
Foto: Facebook

BANjALUKA – Na današnji dan, prije četiri decenije, tragično je preminuo jedan od omiljenih pisaca Branko Ćopić, a Banjalučka škola koja nosi njegovo ime, tim povodom će obilježiti godišicu smrti u holu škole uz bogat kulturno-umjetnićki program.

Direktorica OŠ "Branko Ćopić" Branka Špirić rekla je za "Glas Srpske" da će ove godine, pored mnogih zvanica, školu posjetiti i bratske škole iz Kragujevca, ali i osnovna škola "Pale" čiji će učenici i učestvovati u programu, što je jedna od novina.

-Večeras ćemo u holu škole ugostiti i pjevačku grupu "Veselin Masleša" kao i folklornu grupu OŠ "Desanka Maksimović", koje će svojim programom upotpuniti obilježavanje godišnjice smrti Branka Ćopica - rekla je Špirićeva.

Kao poeta, romasijer i pripovjedač Ćopić i danas živi u sjećanju naroda.

Prošlo je 40 godina od tih neveselih dana, od dana kad je jedan od omiljenih pisaca tragično preminuo. Jednog martovskog jutra 1984. godine u štampi  je osvanula vijest da je veliki jugoslovenski pisac okoncao život.  Tog 26. marta Ćopić je napustio ovozemaljski život.

Ćopić je progonjen i isključivan nakon objavljivanja romana "Gluvi barut", kao i zbog "Odumiranja međeda", a uz ove, napisao je važne romane kao sto su "Ne tuguj bronzana stražo", "Prolom" i druge, ali i čuvenu zbirku poezije "Mala moja iz Bosanske Krupe".

Rođen 1. januara 1915. godine u selu Hašani, kod Bosanske Krupe, u Bosanskoj krajini, u zapadnoj Bosni.

Prvo štampano djelo objavio je sa 14 godina u omladinskom časopisu "Venac" 1928. godine. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a nižu gimnaziju u Bihaću. Ćopić je pohađao Učiteljsku školu u Banjaluci, Delnicama i Sarajevu, a završio u Karlovcu.

Smatra se jednim od najvećih dječjih pisaca rođenih na jugoslovenskim prostorima. Za književni rad dobio je, među ostalim, Nagradu AVNOJ-a i Njegoševu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana