Бањалучки пјесник Милан Ракуљ један од добитника награде “Печат вароши сремскокарловачке”: Храбар и јединствен с обје стране Дрине

Илијана Божић
Бањалучки пјесник Милан Ракуљ један од добитника награде “Печат вароши сремскокарловачке”: Храбар и јединствен с обје стране Дрине

БАЊАЛУКА - Награда “Печат вароши сремскокарловачке”, за најбоље пјесничке књиге на српском језику, припала је Андрији Радуловићу, Ивану Деспотовићу, Дајани Петровић и Милану Ракуљу.

О најбољима је одлучивао жири “Бранковог кола” који су чинили Крстивоје Илић, Јелена Алексић и Ненад Грујичић.

У најужем избору биле су и књиге Жељке Аврић, Бојана Васића, Соње Веселиновић, Јане Алексић и Слађане Ристић.

Према ријечима жирија, овогодишњи најмлађи лауреат, пјесник и новинар “Независних новина” Милан Ракуљ из Бањалуке, ово признање добио је за пјесничку збирку “Разгледнице из трећег свијета”, која је објављена у издању “Гласа Српске”.

- Ово је књига песничке зрелости, ауторско Ја које говори у име занемелих и беспомоћних маса на јужнословенском делу Балкана. Самородан и храбар песник, јединствен с обе стране Дрине. Појава Милана Ракуља од пресудног је значаја за демистификацију потрошене књижевне сцене, затроване закоченим механизмима - саопштио је жири.

Према ријечима жирија, с Ракуљем Бањалука, српски језик, регион и шире, имају пјесника који не дрви себи у браду и не рециклира стихове у име туђих, клонираних поетика, већ пјева пуним плућима о голом животу, отворено и мушки, чистог образа и части.

- Буни се на сав глас, наизуст казује своје песме без длаке на језику. Ракуљ удара по дневнополитичким паразитима, варалицама и манипулаторима, по “јахачима апокалипсе” на кичми изнуреног и превареног “троглавог” народа - навео је жири.

Андрија Радуловић из Подгорице “Печат вароши сремскокарловачке” добио је за најновију књигу “Генерал и ласта” у издању Удружења књижевника Црне Горе.

- Ово је песник пламтећег боемског израза са стално присутним валерима интелектуалне знатижеље - казао је жири.

Ивану Деспотовићу из Београда поменуто признање је припало за књигу изабраних и нових песама “Плава књига”, у издању Удружења независних писаца Србије.

- Иван Деспотовић је ретка песничка појава са апсолутном свешћу о поезији као надвременој и неуништивој дисциплини у односу на трговачки кукавичлук и дневна трућања о крају уметности. Злата су вредна његова открића и стваралачки плодови на плану риме - објаснио је жири.

“Печат вароши сремскокарловачке” добила је и Дајана Петровић из Славонског Брода и то за књигу “Песма је дошла по мене”, у издању Књижевног еснафа из Београда.

- Кроз целу књигу провејава богонадахнути говор људске душе у невољама и радостима. Ту је песма спас и награда, алат за откључавање најзамршенијих лавирината и најдубљих питања. Ова књига је својеврсни буквар за младе песнике - додао је жири. 

Награда “Печат вароши сремскокарловачке” лауреатима ће бити свечано уручена на Радичевићев 198. рођендан, на “Пролећним Бранковим данима 2022” у Сремским Карловцима.

Оснивање

Приликом оснивања “Печата вароши сремскокарловачке” 1967. године ово угледно признање добило је осам младих пјесника и то Рајко Петров Ного, Радомир Мићуновић, Бранко Бошњак, Петко Војнић Пурчар, Тито Билопавловић, Звонимир Хусић, Милорад Миленковић Шум и Карољ Јунг. Међу досадашњим добитницима ове угледне награде налазе се и Миодраг Павловић, Дара Секулић, Матија Бећковић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана