Banjalučki pjesnik Milan Rakulj jedan od dobitnika nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke”: Hrabar i jedinstven s obje strane Drine

Ilijana Božić
Banjalučki pjesnik Milan Rakulj jedan od dobitnika nagrade “Pečat varoši sremskokarlovačke”: Hrabar i jedinstven s obje strane Drine

BANjALUKA - Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke”, za najbolje pjesničke knjige na srpskom jeziku, pripala je Andriji Raduloviću, Ivanu Despotoviću, Dajani Petrović i Milanu Rakulju.

O najboljima je odlučivao žiri “Brankovog kola” koji su činili Krstivoje Ilić, Jelena Aleksić i Nenad Grujičić.

U najužem izboru bile su i knjige Željke Avrić, Bojana Vasića, Sonje Veselinović, Jane Aleksić i Slađane Ristić.

Prema riječima žirija, ovogodišnji najmlađi laureat, pjesnik i novinar “Nezavisnih novina” Milan Rakulj iz Banjaluke, ovo priznanje dobio je za pjesničku zbirku “Razglednice iz trećeg svijeta”, koja je objavljena u izdanju “Glasa Srpske”.

- Ovo je knjiga pesničke zrelosti, autorsko Ja koje govori u ime zanemelih i bespomoćnih masa na južnoslovenskom delu Balkana. Samorodan i hrabar pesnik, jedinstven s obe strane Drine. Pojava Milana Rakulja od presudnog je značaja za demistifikaciju potrošene književne scene, zatrovane zakočenim mehanizmima - saopštio je žiri.

Prema riječima žirija, s Rakuljem Banjaluka, srpski jezik, region i šire, imaju pjesnika koji ne drvi sebi u bradu i ne reciklira stihove u ime tuđih, kloniranih poetika, već pjeva punim plućima o golom životu, otvoreno i muški, čistog obraza i časti.

- Buni se na sav glas, naizust kazuje svoje pesme bez dlake na jeziku. Rakulj udara po dnevnopolitičkim parazitima, varalicama i manipulatorima, po “jahačima apokalipse” na kičmi iznurenog i prevarenog “troglavog” naroda - naveo je žiri.

Andrija Radulović iz Podgorice “Pečat varoši sremskokarlovačke” dobio je za najnoviju knjigu “General i lasta” u izdanju Udruženja književnika Crne Gore.

- Ovo je pesnik plamtećeg boemskog izraza sa stalno prisutnim valerima intelektualne znatiželje - kazao je žiri.

Ivanu Despotoviću iz Beograda pomenuto priznanje je pripalo za knjigu izabranih i novih pesama “Plava knjiga”, u izdanju Udruženja nezavisnih pisaca Srbije.

- Ivan Despotović je retka pesnička pojava sa apsolutnom svešću o poeziji kao nadvremenoj i neuništivoj disciplini u odnosu na trgovački kukavičluk i dnevna trućanja o kraju umetnosti. Zlata su vredna njegova otkrića i stvaralački plodovi na planu rime - objasnio je žiri.

“Pečat varoši sremskokarlovačke” dobila je i Dajana Petrović iz Slavonskog Broda i to za knjigu “Pesma je došla po mene”, u izdanju Književnog esnafa iz Beograda.

- Kroz celu knjigu provejava bogonadahnuti govor ljudske duše u nevoljama i radostima. Tu je pesma spas i nagrada, alat za otključavanje najzamršenijih lavirinata i najdubljih pitanja. Ova knjiga je svojevrsni bukvar za mlade pesnike - dodao je žiri. 

Nagrada “Pečat varoši sremskokarlovačke” laureatima će biti svečano uručena na Radičevićev 198. rođendan, na “Prolećnim Brankovim danima 2022” u Sremskim Karlovcima.

Osnivanje

Prilikom osnivanja “Pečata varoši sremskokarlovačke” 1967. godine ovo ugledno priznanje dobilo je osam mladih pjesnika i to Rajko Petrov Nogo, Radomir Mićunović, Branko Bošnjak, Petko Vojnić Purčar, Tito Bilopavlović, Zvonimir Husić, Milorad Milenković Šum i Karolj Jung. Među dosadašnjim dobitnicima ove ugledne nagrade nalaze se i Miodrag Pavlović, Dara Sekulić, Matija Bećković i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana