Заштита жена

Анита Јанковић Речевић
Заштита жена

Стравично убиство Наде Милојевић прије петнаестак дана у Приједору узнемирило је јавност и покренуло питања о стварној заштити жена у Српској, али и БиХ.

Жртву у Приједору партнер је прво десетак пута избо по врату и глави, удавио сунђером, а потом и запалио како би сакрио трагове тог монструозног убиства.

Овај примјер, али и статистике Министарства унутрашњих послова РС према којима је у посљедњих пет година убијено 17 припадница њежнијег пола, доказ су да су жене угрожене и недовољно заштићене. А да је тако, потврђује и податак полиције да од 2018. године до краја 2022. није забиљежено ниједно убиство мушкарца од стране партнерке.

Стручњаци у овој области сагласни су да је законодавни оквир у Српској добар, али да институције не раде све да га спроведу у дјело јер насиље у породици почесто посматрају као приватну ствар коју партнери треба да ријеше између себе.

Због те чињенице када је закон само мртво слово на папиру, неријетко смо свједоци трагичних догађаја у којима страдају читаве породице.

Шта се то дешава у глави особе која се одлучи на убиство партнера, дјеце, а потом и на самоубиство и да ли љубав заиста може бити разлог такозваног злочина из страсти? Ја бих рекла не, јер кад волиш, тој особи желиш само најбоље. С тим у вези, много понављана фраза “злочин из страсти” потпуно је погрешна јер злочин је злочин и тешко да може бити посљедица страсти.

Патолошка љубомора и немогућност контроле другог лица, уз комбинацију алкохола и дроге кобан су окидач за психопату и манипулатора. Мјеста за приче о љубави ту нема. Такве особе своје партнере не доживљавају као равноправне у вези и браку, већ их третирају као лично власништво којим осигуравају већи его и самопоуздање. А облици таквог понашања дају се примијетити и прије него што дође до убиства и ту на сцену треба да ступе прво партнери, али и институције.

Када жена пријави вербално, физичко или сексуално насиље, полиција, центри за социјални рад, али и невладине организације које се баве питањем заштите припадница љепшег пола требало би да дјелују свеобухватније. Простора је много и за рад психолога који жртви треба да објасне да је насиље - насиље и да од насилника треба да бјеже одмах након првог инцидента.

Емотивно заслијепљене жене вјештом манипулатору повјерују да их је ударио под изговором шекспировске љубави. А најгоре од свега је што тим манипулаторима повјерују и људи из блиске околине, па за убицу након злочина често чујемо да је био добар и миран човјек.

Тако су људи склони да убиства жена правдају на разне начине, па чак и да кривицу сваљују на жртву, што је недопустиво. Убиство не може имати оправдање, друштво и институције морају да се пробуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана