Закуп

Ведрана Кулага
Закуп

Границе и рационалност очигледно су појмови којих није било у рјечнику руководилаца појединих институција БиХ. Супротно томе у тим "рупама без дна" савршено добро су научили ријечи луксуз, милиони и нерад и по томе ће по свему судећи и остати упамћени.

Да је тако показују ревизорски извјештаји урађени током протеклих година који су на свјетлост дана изнијели сав њихов немар када је у питању потрошња буџетског новца.

Показали су, између осталог, и да је када су у питању издаци за закуп просторија потпуно небитно колико се троши. Милион горе-доље, нема везе. Само нека се бацају паре.

A цифре говоре све. Трошкови закупа 2005. године износили су око 14 милиона, а 2010. године већ више од 28 милиона КМ. Шта се све могло са 28 милиона не треба ни говорити. Шта то све закупљују за толике паре, не зна нико.

"Скромним" и "економичним" институцијама БиХ, које су ове епитете заслужиле "савјесним" радом и располагањем новцем, милиони који су из буџета "путовали" за закуп просторија нису представљали ни најмањи проблем нити су се икада запитали да ли могу и да ли требају ови трошкови да доведу у рационалне оквире. Јер, да јесу, они би одавно били смањени, али све што има свој почетак, има и крај па тако и расипништво на нивоу БиХ, бар када је у питању закуп.

Парламент БиХ наложио је Савјету министара БиХ да реализује препоруке ревизије и да о предузетим активностима извијести Представнички дом у року од 90 дана од дана пријема закључка.

Од Савјета министара затражено је и да до краја јуна ове године изради план рационализације трошкова закупа и стратегију за дугорочно рјешавање питања смјештаја институција БиХ.

Коначно се стаје у крај и ставља тачка на расипништво које је годинама једно од главних обиљежја институција БиХ. A зашто? Зато што се морамо понашати рационално, мислити на сваку утрошену марку, а не плаћати милионе да би имали смјештај у самом центру града или десетине квадратних метара канцеларијског простора по запосленом без икаквог разлога.

Aко се јасно каже да су уштеде могуће и потребне и да би, ако би свака институција смањила цијену закупа за само једну марку уштеда била око 200.000 те ако би свака институција смањила закупљену површину по запосленом за један метар квадратни то било 160.000 КМ.

Вријеме је да се рационално размишља и понаша у БиХ, а нико нема право да каже да је оправдано то што се трошкови закупа стално повећавају. Нема ни смисла, ни оправдања. Бахатом понашању институција БиХ потребно је стати у крај, а рационализација трошкова закупа просторија само је први корак. У супротном, дно је веома близу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана