Zakup

Vedrana Kulaga
Zakup

Granice i racionalnost očigledno su pojmovi kojih nije bilo u rječniku rukovodilaca pojedinih institucija BiH. Suprotno tome u tim "rupama bez dna" savršeno dobro su naučili riječi luksuz, milioni i nerad i po tome će po svemu sudeći i ostati upamćeni.

Da je tako pokazuju revizorski izvještaji urađeni tokom proteklih godina koji su na svjetlost dana iznijeli sav njihov nemar kada je u pitanju potrošnja budžetskog novca.

Pokazali su, između ostalog, i da je kada su u pitanju izdaci za zakup prostorija potpuno nebitno koliko se troši. Milion gore-dolje, nema veze. Samo neka se bacaju pare.

A cifre govore sve. Troškovi zakupa 2005. godine iznosili su oko 14 miliona, a 2010. godine već više od 28 miliona KM. Šta se sve moglo sa 28 miliona ne treba ni govoriti. Šta to sve zakupljuju za tolike pare, ne zna niko.

"Skromnim" i "ekonomičnim" institucijama BiH, koje su ove epitete zaslužile "savjesnim" radom i raspolaganjem novcem, milioni koji su iz budžeta "putovali" za zakup prostorija nisu predstavljali ni najmanji problem niti su se ikada zapitali da li mogu i da li trebaju ovi troškovi da dovedu u racionalne okvire. Jer, da jesu, oni bi odavno bili smanjeni, ali sve što ima svoj početak, ima i kraj pa tako i rasipništvo na nivou BiH, bar kada je u pitanju zakup.

Parlament BiH naložio je Savjetu ministara BiH da realizuje preporuke revizije i da o preduzetim aktivnostima izvijesti Predstavnički dom u roku od 90 dana od dana prijema zaključka.

Od Savjeta ministara zatraženo je i da do kraja juna ove godine izradi plan racionalizacije troškova zakupa i strategiju za dugoročno rješavanje pitanja smještaja institucija BiH.

Konačno se staje u kraj i stavlja tačka na rasipništvo koje je godinama jedno od glavnih obilježja institucija BiH. A zašto? Zato što se moramo ponašati racionalno, misliti na svaku utrošenu marku, a ne plaćati milione da bi imali smještaj u samom centru grada ili desetine kvadratnih metara kancelarijskog prostora po zaposlenom bez ikakvog razloga.

Ako se jasno kaže da su uštede moguće i potrebne i da bi, ako bi svaka institucija smanjila cijenu zakupa za samo jednu marku ušteda bila oko 200.000 te ako bi svaka institucija smanjila zakupljenu površinu po zaposlenom za jedan metar kvadratni to bilo 160.000 KM.

Vrijeme je da se racionalno razmišlja i ponaša u BiH, a niko nema pravo da kaže da je opravdano to što se troškovi zakupa stalno povećavaju. Nema ni smisla, ni opravdanja. Bahatom ponašanju institucija BiH potrebno je stati u kraj, a racionalizacija troškova zakupa prostorija samo je prvi korak. U suprotnom, dno je veoma blizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana