Вежи коња гдје ти Шмит каже

Жарко Марковић
Вежи коња гдје ти Шмит каже

Годину и по након посљедњих општих избора и највећим оптимистима би требало да је јасно да нема никакве разлике између СДА која је двадесетак година држала кључне полуге власти у земљи и такозване "тројке" која је заузела њихове позиције у протеклом периоду. И једни и други су истовјетно ригидни, само је код ових других та ригидност увијена у плашт "грађанске" благоглагољиве приче.

Видљиво је то на случају фамозне резолуције о Сребреници коју у УН "гурају" Њемачка и Руанда уз несебичну асистенцију Златка Лагумџије, бившег шефа дипломатије и још штошта у БиХ.

Лагумџија је данас амбасадор БиХ у УН што је позиција која у расподјели мјеста у дипломатији, некако по обичају, припадне Бошњацима или неким њиховим "алкалајима" и онда они по Њујорку без икакве контроле и консензуса роваре, петљају и подмећу, док им из Бањалуке то жестоко замјерају, али увијек дозвољавају да буду именовани. Тај и такав Лагумџија сада се упро из петних жила да на дневни ред Генералне скупштине УН убаци резолуцију којом ће Српску означити геноцидном, а Србију одговорном за тај геноцид, што ће даље отворити простор за тужбе за одштету против Београда.

Дакле, амбасадор БиХ у Њујорку отворено ради против једног дијела властите земље, проказује га, лаже и петља, са циљем да тај један дио његове земље и њених милион становника на најважнијој свјетској адреси понизи и згази, прикаже као "геноцидаше", зликовце и нељуде, истовремено стављајући мету и на најважнијег сусједа исте те властите земље.

Постоји ли онда разлика између Лагумџије и Бакира Изетбеговића који је цијелу земљу гурнуо уназад подносећи апелацију за оцјену уставности Дана Републике Српске коју је Уставни суд БиХ усвојио и срушио све наде у било какав озбиљан суживот? Не постоји.

Линија Уставни суд-високи представник одавно је у Сарајеву означена као нови, мирнодопски фронт који служи за подривање Републике Српске, а сада је циљ у ту линију некако убацити и Уједињене нације. Има још времена да се ствари на тој сцени окрену, уосталом, одлазак у Њујорк најавио је и дежурни спасилац српског рода из Београда. Дотада, остаје борба против два сегмента поменуте линије. И док је Уставни суд већ помало изморен и разорен, а свакако окрњен, ових дана Кристијан Шмит готово на дневној бази мијења законе. Јуче је дорадио измјене Изборног закона и то након што су га федерални медији упозорили да није добро наметнуо првобитну верзију. На страну што Нијемац није у складу са правилима на тој позицији, овај случај показује да Шмит не зна куд гони. Инцко, Лајчак и Ешдаун су бар наметали са стилом.

И све то не смета нити СДА, нити "тројци" па Елмедин Конаковић јуче извали да нема ту шта да се проблематизује и да ће "везати коња гдје му ага каже". Не могу у Сарајеву без ага и бегова или неће језик него право.

Иза седам гора, иза седам мора, иза седам планина, иза седам долина, иза седам ријека, иза седам језера, живио је једном један змај.

Пробуди се он једног дана па каже сам себи:

"Јеботе, гдје ја то живим?!"

Змај из ове причице која одавно припада категорији "глупи виц" живи, сасвим је јасно, у Босни и Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана