Veži konja gdje ti Šmit kaže

Žarko Marković
Veži konja gdje ti Šmit kaže

Godinu i po nakon posljednjih opštih izbora i najvećim optimistima bi trebalo da je jasno da nema nikakve razlike između SDA koja je dvadesetak godina držala ključne poluge vlasti u zemlji i takozvane "trojke" koja je zauzela njihove pozicije u proteklom periodu. I jedni i drugi su istovjetno rigidni, samo je kod ovih drugih ta rigidnost uvijena u plašt "građanske" blagoglagoljive priče.

Vidljivo je to na slučaju famozne rezolucije o Srebrenici koju u UN "guraju" Njemačka i Ruanda uz nesebičnu asistenciju Zlatka Lagumdžije, bivšeg šefa diplomatije i još štošta u BiH.

Lagumdžija je danas ambasador BiH u UN što je pozicija koja u raspodjeli mjesta u diplomatiji, nekako po običaju, pripadne Bošnjacima ili nekim njihovim "alkalajima" i onda oni po Njujorku bez ikakve kontrole i konsenzusa rovare, petljaju i podmeću, dok im iz Banjaluke to žestoko zamjeraju, ali uvijek dozvoljavaju da budu imenovani. Taj i takav Lagumdžija sada se upro iz petnih žila da na dnevni red Generalne skupštine UN ubaci rezoluciju kojom će Srpsku označiti genocidnom, a Srbiju odgovornom za taj genocid, što će dalje otvoriti prostor za tužbe za odštetu protiv Beograda.

Dakle, ambasador BiH u Njujorku otvoreno radi protiv jednog dijela vlastite zemlje, prokazuje ga, laže i petlja, sa ciljem da taj jedan dio njegove zemlje i njenih milion stanovnika na najvažnijoj svjetskoj adresi ponizi i zgazi, prikaže kao "genocidaše", zlikovce i neljude, istovremeno stavljajući metu i na najvažnijeg susjeda iste te vlastite zemlje.

Postoji li onda razlika između Lagumdžije i Bakira Izetbegovića koji je cijelu zemlju gurnuo unazad podnoseći apelaciju za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koju je Ustavni sud BiH usvojio i srušio sve nade u bilo kakav ozbiljan suživot? Ne postoji.

Linija Ustavni sud-visoki predstavnik odavno je u Sarajevu označena kao novi, mirnodopski front koji služi za podrivanje Republike Srpske, a sada je cilj u tu liniju nekako ubaciti i Ujedinjene nacije. Ima još vremena da se stvari na toj sceni okrenu, uostalom, odlazak u Njujork najavio je i dežurni spasilac srpskog roda iz Beograda. Dotada, ostaje borba protiv dva segmenta pomenute linije. I dok je Ustavni sud već pomalo izmoren i razoren, a svakako okrnjen, ovih dana Kristijan Šmit gotovo na dnevnoj bazi mijenja zakone. Juče je doradio izmjene Izbornog zakona i to nakon što su ga federalni mediji upozorili da nije dobro nametnuo prvobitnu verziju. Na stranu što Nijemac nije u skladu sa pravilima na toj poziciji, ovaj slučaj pokazuje da Šmit ne zna kud goni. Incko, Lajčak i Ešdaun su bar nametali sa stilom.

I sve to ne smeta niti SDA, niti "trojci" pa Elmedin Konaković juče izvali da nema tu šta da se problematizuje i da će "vezati konja gdje mu aga kaže". Ne mogu u Sarajevu bez aga i begova ili neće jezik nego pravo.

Iza sedam gora, iza sedam mora, iza sedam planina, iza sedam dolina, iza sedam rijeka, iza sedam jezera, živio je jednom jedan zmaj.

Probudi se on jednog dana pa kaže sam sebi:

"Jebote, gdje ja to živim?!"

Zmaj iz ove pričice koja odavno pripada kategoriji "glupi vic" živi, sasvim je jasno, u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana