“Тик ток” на наш начин

Данијела Бајић
“Тик ток” на наш начин

Ко би данас одбио сигурну седмичну плату од 7.500 евра?


Вјероватно нико, чак и ако у залог даје своју интиму и у обавези је да дневно испоручује форе и фазоне на “Тик току”. Све то, и то баш за толику суму, ради такозвани Шеик Босна, снимајући кратке видео-клипове ширим масама очигледно допадљивог садржаја о “правилном коришћењу мјешалице на грађевини” и слично.

Када се одузме проценат зараде од 70 одсто који наплаћује “Тик Ток” - износ који приходује досеже вртоглаве цифре на седмичном нивоу, а како и не би кад му видео-клипови достижу огромну гледаност.

Баш као и снимци некадашњег жестоког момка из Сарајева Мирзе Хатића који свој седмични “рад” на овој друштвеној мрежи наплаћује са 3.600 евра. Не би то било ништа спорно да узор многим, између осталог, тинејџерима није јавно признао да је срушио православни крст на Златишту који представља спомен-обиљежје Србима погинулим током рата у Сарајеву.

Такође је хапшен због оружане пљачке, а на друштвеним мрежама је објављивао разноразне бизарности и, у најмању руку, спорне садржаје међу којима су чак и снимци сопственог рањавања.

Дакле, двије негативне стране једне медаље и неедукативан и плитак садржај, заједно са тамном, али ништа мање популарном страном “Тик тока” која мирише на законски проблематично понашање, довољан су разлог да се, ако нико други, барем родитељи запитају зашто им дјеца по цијеле дане зуре у телефоне. У међувремену, прегледи прелазе милионске цифре, а рестрикција нигдје и од надлежних нико да се почеше.

Ту и тамо, понеки медијски текст са забринутом анализом психолога и педагога и то је све.

Далеко од тога да смо ми претјерано битни такмичари у глобалном рату између Вашингтона и Пекинга, јер “Тик ток”, као кинеско чедо, преузима примат над традиционалним америчким медијима, али жеља Америке да ову мрежу стави под контролу требало би, ако ништа, да инспирише на акцију и наше власти.

Додатну контроверзу изазивају и безбједносни проблеми тако да је то разлог због чега је “Тик ток” забрањен у многим државама: у Индији због “штете суверенитету и интегритету земље”, а у Авганистану због тога “што није у складу са исламским законима”.

Далеко од тога да би талибани требало да нам буду узор у нечему, али би и дјелимична контрола или бар нека врста ограничавања по годинама старости за коришћење ове друштвене мреже бар помогла да мирније спавамо кад нам је млађи нараштај у питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана