“Tik tok” na naš način

Danijela Bajić
“Tik tok” na naš način

Ko bi danas odbio sigurnu sedmičnu platu od 7.500 evra?


Vjerovatno niko, čak i ako u zalog daje svoju intimu i u obavezi je da dnevno isporučuje fore i fazone na “Tik toku”. Sve to, i to baš za toliku sumu, radi takozvani Šeik Bosna, snimajući kratke video-klipove širim masama očigledno dopadljivog sadržaja o “pravilnom korišćenju mješalice na građevini” i slično.

Kada se oduzme procenat zarade od 70 odsto koji naplaćuje “Tik Tok” - iznos koji prihoduje doseže vrtoglave cifre na sedmičnom nivou, a kako i ne bi kad mu video-klipovi dostižu ogromnu gledanost.

Baš kao i snimci nekadašnjeg žestokog momka iz Sarajeva Mirze Hatića koji svoj sedmični “rad” na ovoj društvenoj mreži naplaćuje sa 3.600 evra. Ne bi to bilo ništa sporno da uzor mnogim, između ostalog, tinejdžerima nije javno priznao da je srušio pravoslavni krst na Zlatištu koji predstavlja spomen-obilježje Srbima poginulim tokom rata u Sarajevu.

Takođe je hapšen zbog oružane pljačke, a na društvenim mrežama je objavljivao raznorazne bizarnosti i, u najmanju ruku, sporne sadržaje među kojima su čak i snimci sopstvenog ranjavanja.

Dakle, dvije negativne strane jedne medalje i needukativan i plitak sadržaj, zajedno sa tamnom, ali ništa manje popularnom stranom “Tik toka” koja miriše na zakonski problematično ponašanje, dovoljan su razlog da se, ako niko drugi, barem roditelji zapitaju zašto im djeca po cijele dane zure u telefone. U međuvremenu, pregledi prelaze milionske cifre, a restrikcija nigdje i od nadležnih niko da se počeše.

Tu i tamo, poneki medijski tekst sa zabrinutom analizom psihologa i pedagoga i to je sve.

Daleko od toga da smo mi pretjerano bitni takmičari u globalnom ratu između Vašingtona i Pekinga, jer “Tik tok”, kao kinesko čedo, preuzima primat nad tradicionalnim američkim medijima, ali želja Amerike da ovu mrežu stavi pod kontrolu trebalo bi, ako ništa, da inspiriše na akciju i naše vlasti.

Dodatnu kontroverzu izazivaju i bezbjednosni problemi tako da je to razlog zbog čega je “Tik tok” zabranjen u mnogim državama: u Indiji zbog “štete suverenitetu i integritetu zemlje”, a u Avganistanu zbog toga “što nije u skladu sa islamskim zakonima”.

Daleko od toga da bi talibani trebalo da nam budu uzor u nečemu, ali bi i djelimična kontrola ili bar neka vrsta ograničavanja po godinama starosti za korišćenje ove društvene mreže bar pomogla da mirnije spavamo kad nam je mlađi naraštaj u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana