Шта би рекао Шантић

Милош Васиљевић
Шта би рекао Шантић

И док би спортска борилишта требало да служе као мјеста гдје ће резултати бити једно мјерило ко је у датом тренутку бољи, оне неспортске ствари посљедњих мјесеци не заобилазе дворане и стадионе у БиХ па испливавају у први план.

Посљедњи у низу испада хулигана десио се у Мостару, гдје су се за титулу намијењену шампиону БиХ у футсалу борили Мостар Стари Град и бијељински Радник. То што је у овом тренутку 1:1 у побједама, дефинитивно је гурнуто на маргине јер су хулигани, за које полиција у граду на Неретви тврди да су навијачи Вележа, направили преседан до сада невиђен у дворанама широм БиХ. Наиме, пред крај другог меча гдје су Семберци направили рибрејк “навијачи” су напали футсалере из Бијељине те тражили да скину мајице са натписима на ћирилици. 

Да је којим случајем најпознатији Мостарац Алекса Шантић жив, било би га сигурно срамота, овако се у сваком случају окреће у гробу. Хулиганима нису сметале улице које носе имена по усташама, али им је недавно засметао један младић који је на Старом мосту носио мајицу са натписом ФК Земун. Поново ћирилица и поново Срби.

Напад двадесетак хулигана није остао само на вербалном. Мостарци су касније користили и сузавац, а тукли су их и палицама. Лоша је то порука из дворане “Мидхат Хујдур” гдје су се четири пута до­ сада одиграли квалификациони мечеви за Лигу шампиона и која је до сада била позната по максималном фер плеју. Уз то, ријеч је о спорту који је доживио потпуну експанзију и који је по броју клубова у БиХ увелико престигао одбојку и рукомет.

И нису ово једини испади који брину српски живаљ у Мостару. Крајем прошле године Саборна црква Свете тројице опљачкана је и девастирана што је био још један аларм за узбуну.

Поразно је да су свједоци ових догађаја и дјеца, која прихватају добар дио лоших пракси те их касније и примјењују.

Спорт се игра због истинских навијача и то није клише, али се морају обезбиједити услови како домаћим тако и гостујућим присталицама да бодре вољени клуб.

Кључно је да хулигани, ма за кога навијали и које националности били, морају бити кажњени и то ригорозно, што прије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана