Šta bi rekao Šantić

Miloš Vasiljević
Šta bi rekao Šantić

I dok bi sportska borilišta trebalo da služe kao mjesta gdje će rezultati biti jedno mjerilo ko je u datom trenutku bolji, one nesportske stvari posljednjih mjeseci ne zaobilaze dvorane i stadione u BiH pa isplivavaju u prvi plan.

Posljednji u nizu ispada huligana desio se u Mostaru, gdje su se za titulu namijenjenu šampionu BiH u futsalu borili Mostar Stari Grad i bijeljinski Radnik. To što je u ovom trenutku 1:1 u pobjedama, definitivno je gurnuto na margine jer su huligani, za koje policija u gradu na Neretvi tvrdi da su navijači Veleža, napravili presedan do sada neviđen u dvoranama širom BiH. Naime, pred kraj drugog meča gdje su Semberci napravili ribrejk “navijači” su napali futsalere iz Bijeljine te tražili da skinu majice sa natpisima na ćirilici. 

Da je kojim slučajem najpoznatiji Mostarac Aleksa Šantić živ, bilo bi ga sigurno sramota, ovako se u svakom slučaju okreće u grobu. Huliganima nisu smetale ulice koje nose imena po ustašama, ali im je nedavno zasmetao jedan mladić koji je na Starom mostu nosio majicu sa natpisom FK Zemun. Ponovo ćirilica i ponovo Srbi.

Napad dvadesetak huligana nije ostao samo na verbalnom. Mostarci su kasnije koristili i suzavac, a tukli su ih i palicama. Loša je to poruka iz dvorane “Midhat Hujdur” gdje su se četiri puta do­ sada odigrali kvalifikacioni mečevi za Ligu šampiona i koja je do sada bila poznata po maksimalnom fer pleju. Uz to, riječ je o sportu koji je doživio potpunu ekspanziju i koji je po broju klubova u BiH uveliko prestigao odbojku i rukomet.

I nisu ovo jedini ispadi koji brinu srpski živalj u Mostaru. Krajem prošle godine Saborna crkva Svete trojice opljačkana je i devastirana što je bio još jedan alarm za uzbunu.

Porazno je da su svjedoci ovih događaja i djeca, koja prihvataju dobar dio loših praksi te ih kasnije i primjenjuju.

Sport se igra zbog istinskih navijača i to nije kliše, ali se moraju obezbijediti uslovi kako domaćim tako i gostujućim pristalicama da bodre voljeni klub.

Ključno je da huligani, ma za koga navijali i koje nacionalnosti bili, moraju biti kažnjeni i to rigorozno, što prije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
Milosrdni NATO anđeli
Milosrdni NATO anđeli
Kolaps na pomolu
Kolaps na pomolu
Život u strahu
Život u strahu
Žene biznismeni
Žene biznismeni
Milioni za cirkus
Milioni za cirkus
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana