Шмит и фикус

Вељко Зељковић
Шмит и фикус

Тресла се гора, родио се миш. Иако се по медијима данима писало и наговјештавало како би Кристијан Шмит коначно могао ријешити питање Изборног закона којим би се Хрватима у ФБиХ омогућио равноправан статус, то се није десило. То питање је остављено за неко ново “сутра”.

Политички положај Хрвата у ФБиХ и даље је остао неријешен, односно и даље је остала могућност да се по вјерским објектима и разним сарајевским кулоарима бирају хрватски представници у државним институцијама.

Због ове чињенице најзадовољнији ће бити “грађанин” Жељко Комшић и њему слични који и данас сматрају како је неопходно додатно смањити права Хрвата, али и Уставом загарантована права Републике Српске.

Данима су бошњачке странке, разне невладине организације и представници “борачких организација” ударајући у добоше и машући ратним заставама опсједали зграду ОХР-а, пријетећи и поручујући како неће дозволити најављене промјене.    

Очигледно је да је на крају овај њемачки дипломата подлегао притисцима бошњачких партија које желе да очувају идеју стварања некакве грађанске државе.

Оно што одмах упада у очи јесте да је Шмит пропустио да осуди ратнохушкачке изјаве, у којима је најдаље отишао лидер СДА Бакир Изетбеговић пријетећи: “Пребројали смо се. И колико ловаца имамо и колико има младих људи и колико имамо инструктора на дроновима и тако даље. Даље нећу, али, ево, само да знате”.

Умјесто да осуди и казни овакве иступе, те ријеши досадашњи “фикус статус” и хрватској страни омогући да на предстојећим изборима изаберу своје легитимне представнике, Шмит је само додатно закомпликовао и закувао политичку ситуацију у БиХ, попут разних својих претходника.

Одлучио је да наметне само нова правила понашања у изборној кампањи, али и да да већу моћ Централној изборној комисији БиХ. “Циковцима” је тако дата могућност и да евентуално “кроје” изборне резултате, али и дају црвене картоне онима који направе фаул у њиховом шеснаестерцу. И искључујуће картоне ће моћи да дају по слободној судијској процјени, без употребе ВАР технологије.

Шмит је на овај начин отворено стао на страну идеолога грађанског концепта. И тај грађански концепт можда не би био ни споран да он, у ствари, не подразумијева уништавање Српске, свођење два конститутивна народа на поменути “фикус статус”.

Што неко једном рече, кад год се Њемачка и Запад негдје уплету, нешто пође по злу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана