Šmit i fikus

Veljko Zeljković
Šmit i fikus

Tresla se gora, rodio se miš. Iako se po medijima danima pisalo i nagovještavalo kako bi Kristijan Šmit konačno mogao riješiti pitanje Izbornog zakona kojim bi se Hrvatima u FBiH omogućio ravnopravan status, to se nije desilo. To pitanje je ostavljeno za neko novo “sutra”.

Politički položaj Hrvata u FBiH i dalje je ostao neriješen, odnosno i dalje je ostala mogućnost da se po vjerskim objektima i raznim sarajevskim kuloarima biraju hrvatski predstavnici u državnim institucijama.

Zbog ove činjenice najzadovoljniji će biti “građanin” Željko Komšić i njemu slični koji i danas smatraju kako je neophodno dodatno smanjiti prava Hrvata, ali i Ustavom zagarantovana prava Republike Srpske.

Danima su bošnjačke stranke, razne nevladine organizacije i predstavnici “boračkih organizacija” udarajući u doboše i mašući ratnim zastavama opsjedali zgradu OHR-a, prijeteći i poručujući kako neće dozvoliti najavljene promjene.    

Očigledno je da je na kraju ovaj njemački diplomata podlegao pritiscima bošnjačkih partija koje žele da očuvaju ideju stvaranja nekakve građanske države.

Ono što odmah upada u oči jeste da je Šmit propustio da osudi ratnohuškačke izjave, u kojima je najdalje otišao lider SDA Bakir Izetbegović prijeteći: “Prebrojali smo se. I koliko lovaca imamo i koliko ima mladih ljudi i koliko imamo instruktora na dronovima i tako dalje. Dalje neću, ali, evo, samo da znate”.

Umjesto da osudi i kazni ovakve istupe, te riješi dosadašnji “fikus status” i hrvatskoj strani omogući da na predstojećim izborima izaberu svoje legitimne predstavnike, Šmit je samo dodatno zakomplikovao i zakuvao političku situaciju u BiH, poput raznih svojih prethodnika.

Odlučio je da nametne samo nova pravila ponašanja u izbornoj kampanji, ali i da da veću moć Centralnoj izbornoj komisiji BiH. “Cikovcima” je tako data mogućnost i da eventualno “kroje” izborne rezultate, ali i daju crvene kartone onima koji naprave faul u njihovom šesnaestercu. I isključujuće kartone će moći da daju po slobodnoj sudijskoj procjeni, bez upotrebe VAR tehnologije.

Šmit je na ovaj način otvoreno stao na stranu ideologa građanskog koncepta. I taj građanski koncept možda ne bi bio ni sporan da on, u stvari, ne podrazumijeva uništavanje Srpske, svođenje dva konstitutivna naroda na pomenuti “fikus status”.

Što neko jednom reče, kad god se Njemačka i Zapad negdje upletu, nešto pođe po zlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
Zbijanje šale s narodom
Zbijanje šale s narodom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana