Скупо, скупље, најскупље

 Милијана Латиновић
Скупо, скупље, најскупље

Становници Републике Српске дали су ове године, народски речено, и црно испод ноката да обезбиједе огрев за зиму, спреме дјецу за школу и заврше свињокољ. Све то коштало их је неупоредиво више него протеклих година, тако да је сувишно и причати да ли је просјечна плата или пензија била довољна.

Није. И тешко да ће и бити, јер је нови талас поскупљења већ ту.

Тек што су нафташи почели да обарају цијену горива, нови проблеми су закуцали на врата грађана.

Најављено је поскупљење електричне енергије, пекари усљед поскупљења сировине и струје дижу цијену хљеба и пекарских производа, цијена млијека је већ одавно одлетјела у небо, сир је скупљи, јаја су поскупјела... Нема производа чија цијена није много виша него што је била.

Сваки нови раст, макар и за фенинг или два, баца на кољена грађане, чија су примања одавно недовољна да покрију мјесечну потрошачку корпу па из мјесеца у мјесец једу хљеб са седам кора.

Без обзира на то што су и плате и пензије донекле расле, није то ни приближно довољно да испрати константан раст потрошачких цијена.

Због свега тога многи су већ сада у ситуацији да не могу себи и својој породици да приуште ни најосновније.

Потврђују то свакога дана редови испред јавних кухиња и бројни апели за помоћ на друштвеним мрежама. Због глобалних проблема који су се прелили и код нас, јер БиХ је одувијек била плодно тло, на којем кризе и проблеми најбоље успијевају, многа уста су и код нас гладна. Свједоче о томе свакога дана они које виђамо да преврћу по контејнерима тражећи корицу хљеба.

До када ће они са најнижим пензијама и платама успијевати уопште да скрпе крај с крајем и преживе од првог до првог велико је питање, имајући у виду чињеницу да скоро све што им мјесечно легне на рачун дају за режије и лијекове.

Неке мјере су у посљедње вријеме и предузимане. Било је контрола на пумпама, утврђене су неправилности, одрезане милионске казне, али никоме ништа. Ових дана инспектори чешљају и домаће мљекаре и продавце пелета... Међутим, стиче се утисак да је овима што дижу цијену у небо свака новчана казна банална. Прекорачивши маржу згрнули су милионе па имају одакле да плате и настављају по старом. Није тајна да онај што продаје увијек жели да заради више, а онај што купује да прође што јефтиније, али ако надлежни не предузму нешто, за идућу годину могу да планирају само новац за отварање још које јавне кухиње, јер ће гладних бити све више.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана