Skupo, skuplje, najskuplje

 Milijana Latinović
Skupo, skuplje, najskuplje

Stanovnici Republike Srpske dali su ove godine, narodski rečeno, i crno ispod nokata da obezbijede ogrev za zimu, spreme djecu za školu i završe svinjokolj. Sve to koštalo ih je neuporedivo više nego proteklih godina, tako da je suvišno i pričati da li je prosječna plata ili penzija bila dovoljna.

Nije. I teško da će i biti, jer je novi talas poskupljenja već tu.

Tek što su naftaši počeli da obaraju cijenu goriva, novi problemi su zakucali na vrata građana.

Najavljeno je poskupljenje električne energije, pekari usljed poskupljenja sirovine i struje dižu cijenu hljeba i pekarskih proizvoda, cijena mlijeka je već odavno odletjela u nebo, sir je skuplji, jaja su poskupjela... Nema proizvoda čija cijena nije mnogo viša nego što je bila.

Svaki novi rast, makar i za fening ili dva, baca na koljena građane, čija su primanja odavno nedovoljna da pokriju mjesečnu potrošačku korpu pa iz mjeseca u mjesec jedu hljeb sa sedam kora.

Bez obzira na to što su i plate i penzije donekle rasle, nije to ni približno dovoljno da isprati konstantan rast potrošačkih cijena.

Zbog svega toga mnogi su već sada u situaciji da ne mogu sebi i svojoj porodici da priušte ni najosnovnije.

Potvrđuju to svakoga dana redovi ispred javnih kuhinja i brojni apeli za pomoć na društvenim mrežama. Zbog globalnih problema koji su se prelili i kod nas, jer BiH je oduvijek bila plodno tlo, na kojem krize i problemi najbolje uspijevaju, mnoga usta su i kod nas gladna. Svjedoče o tome svakoga dana oni koje viđamo da prevrću po kontejnerima tražeći koricu hljeba.

Do kada će oni sa najnižim penzijama i platama uspijevati uopšte da skrpe kraj s krajem i prežive od prvog do prvog veliko je pitanje, imajući u vidu činjenicu da skoro sve što im mjesečno legne na račun daju za režije i lijekove.

Neke mjere su u posljednje vrijeme i preduzimane. Bilo je kontrola na pumpama, utvrđene su nepravilnosti, odrezane milionske kazne, ali nikome ništa. Ovih dana inspektori češljaju i domaće mljekare i prodavce peleta... Međutim, stiče se utisak da je ovima što dižu cijenu u nebo svaka novčana kazna banalna. Prekoračivši maržu zgrnuli su milione pa imaju odakle da plate i nastavljaju po starom. Nije tajna da onaj što prodaje uvijek želi da zaradi više, a onaj što kupuje da prođe što jeftinije, ali ako nadležni ne preduzmu nešto, za iduću godinu mogu da planiraju samo novac za otvaranje još koje javne kuhinje, jer će gladnih biti sve više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana