С љубављу у нове мисије

Анита Јанковић Речевић
С љубављу у нове мисије

Магични децембар, мјесец који асоцира на поклоне, празничну срећу, шаренило и бљештавило новогодишњих украса у Републици Српској непогрешиво подсјећа на хуманост. На синхронизацију грађана и институција које удруженим снагама граде бољи и квалитетнији живот малишана којима је неопходна помоћ друштва.

Јер баш у том мјесецу, на крају године сви добијемо прилику да учинимо добро дјело и скромним доприносом направимо огромне помаке за најмлађе суграђане захваљујући хуманитарној акцији “С љубављу храбрим срцима” која ће ове године бити одржана по 14. пут.

У годинама иза нас, почевши од 2010, армија хуманитараца из Републике Српске 13. пута је помјерила границе доброте, будући да је сваки пут износ прикупљених средстава изнова и изнова би­о већи.

Удруженим снагама Република Српска је од прикупљеног новца у акцији “С љубављу храбрим срцима” изградила родитељску кућу у Бањалуци у коју се смијештају породице из цијеле Српске чија дјеца бију исцрпне битке са опаким болестима на Универзитетском клиничком центру РС.

Захваљујући овој племенитој мисији данас једини у региону имамо Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству чији значај је немјерљив. У акцији је такође сакупљен новац и за оснивање банке хуманог млијека, градњу дневних центара за дјецу са потешкоћама у развоју у Бањалуци и Требињу, као и за набавку транспортних инкубатора за пријевремено рођене бебе.

Ове године сви заједно идемо још један корак даље, све до успостављања регистра добровољних давалаца коштане сржи, односно оснивања лабораторије за ХЛА типизацију ткива при Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске, што је циљ овогодишње акције.

У нашим здравственим установама не обавља се трансплантација коштане сржи, а не постоји ни могућност лабораторијске дијагностике којом се утврђује да ли крв потенцијалног донора одговара болеснику па се пацијенти махом упућују у сусједну Србију. Вријеме је да се то промијени и да сви они којима је ова метода лијечења неопходна услугу добију у Српској. Хајде да истинском вољом и патриотизмом докажемо да то можемо и да још једном испит хуманости положимо са десетком, баш као што смо чинили и претходних 13 година. 

До традиционалне донаторске вечери, која ће се одржати 28. децембра, остало је нешто више од 15 дана, сасвим довољно да увидимо на који начин и колико свако од нас понаособ може помоћи у креирању безбрижне будућности. Ако својим доприносом спасимо макар један живот то је као да смо помјерили планине. Нек и овај децембар буде магичан, како му и приличи, доказ да не постоји немогуће кад смо солидарни и сложни.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана