S ljubavlju u nove misije

Anita Janković Rečević
S ljubavlju u nove misije

Magični decembar, mjesec koji asocira na poklone, prazničnu sreću, šarenilo i blještavilo novogodišnjih ukrasa u Republici Srpskoj nepogrešivo podsjeća na humanost. Na sinhronizaciju građana i institucija koje udruženim snagama grade bolji i kvalitetniji život mališana kojima je neophodna pomoć društva.

Jer baš u tom mjesecu, na kraju godine svi dobijemo priliku da učinimo dobro djelo i skromnim doprinosom napravimo ogromne pomake za najmlađe sugrađane zahvaljujući humanitarnoj akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” koja će ove godine biti održana po 14. put.

U godinama iza nas, počevši od 2010, armija humanitaraca iz Republike Srpske 13. puta je pomjerila granice dobrote, budući da je svaki put iznos prikupljenih sredstava iznova i iznova bi­o veći.

Udruženim snagama Republika Srpska je od prikupljenog novca u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” izgradila roditeljsku kuću u Banjaluci u koju se smiještaju porodice iz cijele Srpske čija djeca biju iscrpne bitke sa opakim bolestima na Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Zahvaljujući ovoj plemenitoj misiji danas jedini u regionu imamo Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu čiji značaj je nemjerljiv. U akciji je takođe sakupljen novac i za osnivanje banke humanog mlijeka, gradnju dnevnih centara za djecu sa poteškoćama u razvoju u Banjaluci i Trebinju, kao i za nabavku transportnih inkubatora za prijevremeno rođene bebe.

Ove godine svi zajedno idemo još jedan korak dalje, sve do uspostavljanja registra dobrovoljnih davalaca koštane srži, odnosno osnivanja laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, što je cilj ovogodišnje akcije.

U našim zdravstvenim ustanovama ne obavlja se transplantacija koštane srži, a ne postoji ni mogućnost laboratorijske dijagnostike kojom se utvrđuje da li krv potencijalnog donora odgovara bolesniku pa se pacijenti mahom upućuju u susjednu Srbiju. Vrijeme je da se to promijeni i da svi oni kojima je ova metoda liječenja neophodna uslugu dobiju u Srpskoj. Hajde da istinskom voljom i patriotizmom dokažemo da to možemo i da još jednom ispit humanosti položimo sa desetkom, baš kao što smo činili i prethodnih 13 godina. 

Do tradicionalne donatorske večeri, koja će se održati 28. decembra, ostalo je nešto više od 15 dana, sasvim dovoljno da uvidimo na koji način i koliko svako od nas ponaosob može pomoći u kreiranju bezbrižne budućnosti. Ako svojim doprinosom spasimo makar jedan život to je kao da smo pomjerili planine. Nek i ovaj decembar bude magičan, kako mu i priliči, dokaz da ne postoji nemoguće kad smo solidarni i složni.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana