Gospodari inostranog saobraćaja

Danijela Bajić
Gospodari inostranog saobraćaja

Baš kao i glavni junak iz poznatog hita “Zabranjenog pušenja” i ostali profesionalni vozači iz BiH već odavno su “na putu” i na točkovima.

Samo što, za razliku od Šekija koji je “gospodar noćnog saobraćaja” u Sarajevu, oni gospodare inostranim autoputevima i magistralama.

Takva slika već odavno predstavlja ogledalo naše realnosti jer naši vozači prosto ne vide poentu za ostankom na ovim prostorima već odlaze put zapada, gdje je zarada nekoliko puta veća u odnosu na plate u domaćim kompanijama.

Od 2019. ih je u Njemačku, Veliku Britaniju i Ameriku otišlo oko 5.500 što je za naše mikrotržište zastrašujuće mnogo i, već sad, predstavlja teško nadoknadiv nedostatak.

U top tri ino-oaze za vozače kamiona iz Srpske i Federacije u narednom periodu bi lako mogla da uskoči Italija, naročito nakon potpisanog sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, što prevozničke kompanije i stručnjaci iz ove branše ocjenjuju kao potez ravan katastrofi.

Ako se realno poslože stvari, rijetki su oni koji ne bi radili za njemačku platu od minimalno 5.000 evra, ili englesku od 5.000 funti, koja je četiri puta viša od naših 2.000 maraka.

Naročito se to odnosi na mlađe vozače koji mogu da prate tempo i “odrade” 20 dana u cugu vožnje kamionom i onda se, sa 10 dana pauze, mogu vratiti i kod kuće u BiH odmoriti, uz uštedu i neplaćanje skupog smještaja u zemljama gdje su zaposleni.

Razumljivo je da svako bira ono što mu više odgovara. Naravno da zbog odluke o radu van rodne grude nisu krivi vozači već sistem i kompletno društvo koje ne može da stvori atmosferu u kojoj se za obavljeni posao garantuje adekvatna zarada.

Međutim, činjenica je da manjak koji stvore oni koji odu vani stvara pustoš na domaćem prevozničkom tržištu.

Bukvalno su rijetke firme kojima ne nedostaje od pet do 50 vozača, u zavisnosti od njene veličine, a na scenu se sve češće vraćaju penzionisani vozači kamiona i autobusa.

Na sreću domaćih prevoznika za sada još ništa nema od priznavanja dozvola za profesionalne vozače u Njemačkoj. Iako se govorilo o tome, njemački parlament to još nije odobrio.

Nešto se svakako mora uraditi kako bi se negativni trend prekinuo ili bar ublažio.

Odluke o priznavanju vozačkih dozvola između zemalja svakako ne pomažu u takvim namjerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bezbolna palica
Bezbolna palica
"Željeznice"
"Željeznice"
Svi nekud odoše
Svi nekud odoše
Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana