Руски рулет хрватским оружјем

Дарко Грабовац
Руски рулет хрватским оружјем

Да политичка лицемјерност нема граница, то је одавно познато, а потврда тих и таквих односа свакодневно исплива на површину са новим доказима. Постоје народи којима су част и понос изнад свега, а велики је број и оних који са нескривеном дволичношћу креирају и вуку своје потезе како на унутрашњем тако и на глобалном нивоу.

Запад, који предводе САД и највећи свјетски лицемјери Енглези, самоувјерено гази свјетски правни поредак и поставља нека своја правила која потом намеће другима. Међутим, не треба трошити ријечи на оно што је општепознато, већ на оно што излази из сјене и запрепасти обичан народ.  

Многе је изненадило када је прије неколико дана министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу извршио инспекцију од Украјинаца заробљеног наоружања, опреме и технике.

Њега је нарочито заинтересовао заробљени бацач граната РБГ-6 за који је упитао да ли је то оружје произведено у Хрватској. На то је од официра руске војске добио позитиван одговор.

Хрватска је у склопу донације војне помоћи Украјини послала поменуте бацаче граната чији је домет 400 метара. Иначе, бацач користи гранате калибра 40 милиметара и то у неколико верзија и варијација за различите намјене. Тако се Москви обило о главу то што је наоружавала Загреб почетком деведесетих година, када је на снази био ембарго на увоз наоружања у Хрватску. Велики дио те војне опреме коришћен је за етничко чишћење Срба из Републике Српске Крајине.

А информацију да је Русија била један од највећих добављача оружја за Хрватску својевремено је потврдио трговац војном опремом Марин Томулић. Како су се хрватски медији својевремено хвалили, он је својим свједочењем разбио мит о Русима као непријатељима Хрвата.

“Русија је била наш пријатељ и савезник у набавци наоружања почетком деведесетих. Руси су нам испоручивали оружје на захтјев Француске. Ја сам томе свједок. А увијек се сматрало да су Руси били и остали савезници Срба. Али за вријеме домовинског рата наоружавали су нас, а не Србе”, био је јасан Томулић.

И тако је круг затворен. Руси су наоружавали Хрвате, а ови са својим НАТО партнерима Украјинце који ратују против Руса. Да се само зна, ради реда и равнања. Руски рулет се игра хрватским наоружањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана