Прање руку

Милијана Латиновић

Одласци на излете, школе у природи и екскурзије за сваког ђака одувијек су били најљепши дио школовања. Пријатељства стечена у клупи постајала би још чвршћа, а на тим путовањима, за многе првим одласцима од куће, стварају се и најљепше успомене.

Ипак, понекад се карте не посложе баш онако како је планирано и како би требало и због нечије непажње и немара најљепши снови падну у воду.

Посљедњи такав примјер јесте искуство основаца из Приједора којима су ђачке успомене на Јахорини остале у сјенци стомачних тегоба. Неки од њих кући су се морали вратити раније због разболијевања. Све оно о чему су сањали, пало је у воду. Зашто? Ко је крив?

За сада сви перу руке од овог догађаја и упорно тврде да није до њих. А да ли је заиста тако?

Родитељи су сигурни да су њихове кћерке и синови потпуно здрави кренули на Јахорину. У туристичкој агенцији “Компас турс” која је превозила дјецу тврде да су испоштовали све прописе и да није до њих. И у хотелу “Небојша” у коме су дјеца била смјештена увјеравају да су храна и вода исправни, да су све испоштовали и да није до њих. Да ли је заиста тако знаћемо чим буде завршена анализа узорака и брисева узетих у том угоститељском објекту. Веома је важно да се утврди гдје су направљени пропусти и да они који су у овом случају погријешили сносе одговорност. Ко год то био.

Међутим, и када “кривац” буде пронађен то неће избрисати ружну успомену са којом су се основци вратили. Неколико њих морало је да затражи помоћ љекара и остане који дан на болничком лијечењу. Ко год био одговоран за то што их је снашло, вријеме се вратити не може и ти ружни догађаји не могу да се избришу.

Док се чекају резултати анализа родитељи траже од агенције да им врати укупан износ који су платили за школу у природи. Иако је ситуација тешка, иако само родитељи знају колико је бриге на њиховим леђима, иако дјеца нису 100 одсто добила оно што су платила, није ни нормално ни логично да им се врати укупан износ и можда ипак треба стати на лопту и сачекати да анализе буду завршене, а онда тјерати правду тамо гдје се утврди да је дошло до погрешке.

И ко год био крив сигурно није ништа урадио намјерно, јер и нека друга дјеца сутра треба да путују с том истом агенцијом у исти хотел. Најважније од свега јесте то да се ђаци опорављају и да што прије забораве ружне ствари које су преживјели и да се врате у учионице са својим вршњацима. Незгоде на екскурзијама и излетима су се дешавале и раније и сигурно ни ово није посљедњи пут. Понекад је до ђачких несташлука, понекад до организатора, али најважније од свега да се све заврши добро. Нека нова путовања донијеће најљепше успомене и избрисати ружна искуства.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана