Пази, опасност на путу

Данијела Бајић
Пази, опасност на путу

“Возио нерегистрованим аутом без дозволе са 2,52 промила, казна 22.300 куна”. Наслов из прошле године са једног хрватског портала открива нам екстремни случај али и опсег казне код комшија за некога ко се усуди да уради нешто слично. Не цвјетају ни код нас руже онима који крену овим стопама.

Тако је недавно полиција у Прњавору одузела аутомобил једном 51-годишњаку јер је возио пијан, без дозволе и са нерегистрованим возилом, уз дуг за неплаћене казне од 12.000 марака. Исто тако је и “рено лагуну” одузела једном Приједорчанину за готово исте прекршаје.

Иако ријетки, ови случајеви показују да неодговорних и те­ како има и доказ су да вожња у пијаном стању јесте најопаснија, али да није једина. Нерегистровано возило лако може бити неисправно и да, самим тим, представља ненавођену ракету на путу и огромну опасност за друге учеснике саобраћаја.

Пракса, она полицијска, каже да се ових и оваквих пазите само по селима и насељима гдје нема камера. Тамо влада права анархија заједно са оном погрешном, родитељском праксом гдје се, прије ауто-школе, мало старији клинци вјежбају по сеоским сокацима, аутом иду до продавнице, цркве и ко зна гдје још.

Као да не знају да и на селу има мање дјеце, образовних и вјерских установа које су свако мало пуне народа, али и оштрих кривина иза којих вреба опасност ако само мало више стиснете папучицу за гас. Зар нам нису довољна опомена бројне успутне споменице и то баш у селима и приградским насељима, као подсјетници на несреће које због неодговорних нису, а морале су да буду избјегнуте? Разумљиво је да и у овом случају постоје изузеци у којима људи, због разних разлога, једноставно забораве да региструју возило. Поштено је, наравно, да и они буду кажњени за своју немарност, али их не треба стављати у исти кош са, углавном малољетницима којима су родитељи дозволили да по селима буду прави мали локални шерифи на точковима. Како им стати у крај?

Рјешење се налази у појачаним контролама у руралним подручјима. Заједно са постављањем камера, али и већим бројем лежећих полицајаца. Нарочито на критичним мјестима гдје циркулише велики број најмлађих, а знамо да су дјеца у саобраћају, по правилу, и те­ како непредвидљива. И писање казни, наравно. Пооштрити их максимално, без изузетака.

Заиста је поразан податак да је Заштитни фонд Републике Српске ове године исплатио преко 800.000 марака за накнаду штете коју су причинили четвороточкаши без важећих таблица. Да се не варамо, то је све на путевима нижег ранга јер су се поједини грађани осилили и немилице крше прописе тамо гдје контрола мањка. Или је уопште нема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана