Pazi, opasnost na putu

Danijela Bajić
Pazi, opasnost na putu

“Vozio neregistrovanim autom bez dozvole sa 2,52 promila, kazna 22.300 kuna”. Naslov iz prošle godine sa jednog hrvatskog portala otkriva nam ekstremni slučaj ali i opseg kazne kod komšija za nekoga ko se usudi da uradi nešto slično. Ne cvjetaju ni kod nas ruže onima koji krenu ovim stopama.

Tako je nedavno policija u Prnjavoru oduzela automobil jednom 51-godišnjaku jer je vozio pijan, bez dozvole i sa neregistrovanim vozilom, uz dug za neplaćene kazne od 12.000 maraka. Isto tako je i “reno lagunu” oduzela jednom Prijedorčaninu za gotovo iste prekršaje.

Iako rijetki, ovi slučajevi pokazuju da neodgovornih i te­ kako ima i dokaz su da vožnja u pijanom stanju jeste najopasnija, ali da nije jedina. Neregistrovano vozilo lako može biti neispravno i da, samim tim, predstavlja nenavođenu raketu na putu i ogromnu opasnost za druge učesnike saobraćaja.

Praksa, ona policijska, kaže da se ovih i ovakvih pazite samo po selima i naseljima gdje nema kamera. Tamo vlada prava anarhija zajedno sa onom pogrešnom, roditeljskom praksom gdje se, prije auto-škole, malo stariji klinci vježbaju po seoskim sokacima, autom idu do prodavnice, crkve i ko zna gdje još.

Kao da ne znaju da i na selu ima manje djece, obrazovnih i vjerskih ustanova koje su svako malo pune naroda, ali i oštrih krivina iza kojih vreba opasnost ako samo malo više stisnete papučicu za gas. Zar nam nisu dovoljna opomena brojne usputne spomenice i to baš u selima i prigradskim naseljima, kao podsjetnici na nesreće koje zbog neodgovornih nisu, a morale su da budu izbjegnute? Razumljivo je da i u ovom slučaju postoje izuzeci u kojima ljudi, zbog raznih razloga, jednostavno zaborave da registruju vozilo. Pošteno je, naravno, da i oni budu kažnjeni za svoju nemarnost, ali ih ne treba stavljati u isti koš sa, uglavnom maloljetnicima kojima su roditelji dozvolili da po selima budu pravi mali lokalni šerifi na točkovima. Kako im stati u kraj?

Rješenje se nalazi u pojačanim kontrolama u ruralnim područjima. Zajedno sa postavljanjem kamera, ali i većim brojem ležećih policajaca. Naročito na kritičnim mjestima gdje cirkuliše veliki broj najmlađih, a znamo da su djeca u saobraćaju, po pravilu, i te­ kako nepredvidljiva. I pisanje kazni, naravno. Pooštriti ih maksimalno, bez izuzetaka.

Zaista je porazan podatak da je Zaštitni fond Republike Srpske ove godine isplatio preko 800.000 maraka za naknadu štete koju su pričinili četvorotočkaši bez važećih tablica. Da se ne varamo, to je sve na putevima nižeg ranga jer su se pojedini građani osilili i nemilice krše propise tamo gdje kontrola manjka. Ili je uopšte nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana