Нови свијет

Вељко Зељковић
Нови свијет

Након рата у Украјини свијет више никада неће бити исти. Реченица је ово коју све чешће можемо чути.

Сама дешавања на терену указују да глобално архитектонски поремећаји, прво због рата у Украјини, али и све отворенијег одмјеравања снага Кине и Америке, доводе до све већих подјела у свијету и стварања неког новог поретка. Америка је већ овладала Европом. Наредни корак јесте да се од Пољске направи војна и економска сила, која би заједно с балтичким земљама била “бедем”, према Русији. У исто вријеме готово идентичан сценарио се спроводи и на просторима Индо-Пацифика. САД су заједно с Великом Британијом и Аустралијом већ направиле једну врсту копије НАТО савеза (АУКУС) који, како је наведено, треба да спријечи експанзионистичко понашање Кине, које може угрозити досадашњу хегемонистичку политику Вашингтона на тим просторима. Из Вашингтона већ најављују разне царинске баријере, како би се зауздао азијски змај, а нешто слично планирају и у самој Европској унији.

Због тога се широм свијета покушавају пронаћи алтернативна рјешења и нека нова тржишта. У ствари, покушавају се направити нови интересни савези, који ће чинити земље које ће се супротставити ширењу Кине, која је означена као непријатељ број један. Ти савези се покушавају направити у Латинској Америци, али и појединим афричким земљама. Све ово је приморало Пекинг и Москву на принудни и интересни брак. Робна размјена је рекордна, а планирано је да се и повећа. Њима се се придружио и Иран, нафтом богата Саудијска Арабија, али и Индија, која додуше још увијек балансира између двије стране. 

Све ово се одразило и на ове наше просторе. ЗСО се користи као мамац за Србију, да стави параф на предложени споразум о нормализовању односа између Приштине и Београда. Крајњи циљ, што је уосталом открио и Ентони Блинкен, јесте то да европске земље, које то до сада нису учиниле, признају независност КиМ, што би онда отворило пут да НАТО и ово парче земље стави под своју контролу. Слично се покушава и с БиХ. Иако амерички званичници истичу како народи БиХ треба да сами одлучују о свом евроатланском путу, у наставку те исте реченице не пропуштају да кажу како су они за пријем БиХ у НАТО, јер то, наводно, једино обезбјеђује мир и стабилност. Ово звучи као пријетња. Што једном рече покојни премијер Србије, а говорећи о геополитичким процесима који су још тада били видљиви на хоризонту, мали би требало да пазе како возе тим геополитичким аутопутом, како се не би сударили с неким од шлепера. Али у данашњим околностима питање је колико је то и могуће, возити у завјетрини само једног шлепера када на цести постоје и многи други, који не гледају шта је испред њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана