Novi svijet

Veljko Zeljković
Novi svijet

Nakon rata u Ukrajini svijet više nikada neće biti isti. Rečenica je ovo koju sve češće možemo čuti.

Sama dešavanja na terenu ukazuju da globalno arhitektonski poremećaji, prvo zbog rata u Ukrajini, ali i sve otvorenijeg odmjeravanja snaga Kine i Amerike, dovode do sve većih podjela u svijetu i stvaranja nekog novog poretka. Amerika je već ovladala Evropom. Naredni korak jeste da se od Poljske napravi vojna i ekonomska sila, koja bi zajedno s baltičkim zemljama bila “bedem”, prema Rusiji. U isto vrijeme gotovo identičan scenario se sprovodi i na prostorima Indo-Pacifika. SAD su zajedno s Velikom Britanijom i Australijom već napravile jednu vrstu kopije NATO saveza (AUKUS) koji, kako je navedeno, treba da spriječi ekspanzionističko ponašanje Kine, koje može ugroziti dosadašnju hegemonističku politiku Vašingtona na tim prostorima. Iz Vašingtona već najavljuju razne carinske barijere, kako bi se zauzdao azijski zmaj, a nešto slično planiraju i u samoj Evropskoj uniji.

Zbog toga se širom svijeta pokušavaju pronaći alternativna rješenja i neka nova tržišta. U stvari, pokušavaju se napraviti novi interesni savezi, koji će činiti zemlje koje će se suprotstaviti širenju Kine, koja je označena kao neprijatelj broj jedan. Ti savezi se pokušavaju napraviti u Latinskoj Americi, ali i pojedinim afričkim zemljama. Sve ovo je primoralo Peking i Moskvu na prinudni i interesni brak. Robna razmjena je rekordna, a planirano je da se i poveća. Njima se se pridružio i Iran, naftom bogata Saudijska Arabija, ali i Indija, koja doduše još uvijek balansira između dvije strane. 

Sve ovo se odrazilo i na ove naše prostore. ZSO se koristi kao mamac za Srbiju, da stavi paraf na predloženi sporazum o normalizovanju odnosa između Prištine i Beograda. Krajnji cilj, što je uostalom otkrio i Entoni Blinken, jeste to da evropske zemlje, koje to do sada nisu učinile, priznaju nezavisnost KiM, što bi onda otvorilo put da NATO i ovo parče zemlje stavi pod svoju kontrolu. Slično se pokušava i s BiH. Iako američki zvaničnici ističu kako narodi BiH treba da sami odlučuju o svom evroatlanskom putu, u nastavku te iste rečenice ne propuštaju da kažu kako su oni za prijem BiH u NATO, jer to, navodno, jedino obezbjeđuje mir i stabilnost. Ovo zvuči kao prijetnja. Što jednom reče pokojni premijer Srbije, a govoreći o geopolitičkim procesima koji su još tada bili vidljivi na horizontu, mali bi trebalo da paze kako voze tim geopolitičkim autoputom, kako se ne bi sudarili s nekim od šlepera. Ali u današnjim okolnostima pitanje je koliko je to i moguće, voziti u zavjetrini samo jednog šlepera kada na cesti postoje i mnogi drugi, koji ne gledaju šta je ispred njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapadna amnezija
Zapadna amnezija
Mjere za spas svih nas
Mjere za spas svih nas
BiH i probijanje rokova
BiH i probijanje rokova
Gdje smo?
Gdje smo?
Kopija do kopije
Kopija do kopije
Harp sistem
Harp sistem
Saučesnici
Saučesnici
Plate i MMF
Plate i MMF
Šta bi rekao Šantić
Šta bi rekao Šantić
Obećanja
Obećanja
Maske
Maske
Korak naprijed, nazad dva
Korak naprijed, nazad dva
Zbogom, pandemijo
Zbogom, pandemijo
Presuda za presudom
Presuda za presudom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana