Нада у опоравак

Анита Јанковић Речевић
Нада у опоравак

Могу ли узгајивачи свиња у Републици Српској зановити производњу након што им је афричка куга опустошила фарме питање је свих питања?

Многи обори већ мјесецима су празни, а усљед мањка товљеника и прасића цијене по килограму живе ваге на домаћем тржишту достигле су рекордне бројке. Ситуација ни сада није бог зна шта повољнија, јер и тренутни цјеновници ни изблиза нису приступачни за потрошаче, плус што ћемо по свему судећи појефтињење меса још дуго чекати. Односно, све док понуда не буде већа од потражње, а када би то могло бити, нико не зна.

Не зна, јер недостаје детаљан план за опоравак фарми који још нико није скројио. Надлежни су донијели смјернице како ће се фарме пунити када 21. марта истекне забрана поновног усељавања свиња у оборе гдје је вирус прошле године покосио животиње.

Према том плану на фарме ће се прво убацивати десет одсто свиња од производње коју домаћин има. Што значи да ће узгајивач, који је раније на фарми имао 100 свиња, прво убацити 10 тестних животиња. Уколико оне након 45 дана буду негативне на вирус афричке куге свиња, објекат ће моћи да усељавају у потпуности.

Само што се ту сада намеће огромно питање, односно да ли ће ти домаћини имати довољно новца да крену од нуле и поново напуне фарме. Ресорно министарство им јесте исплатило штету за угинуле и еутаназиране животиње, али треба имати у виду да су ти људи мјесецима без прихода, јер је за многе од њих фармерска дјелатност једино што раде.

Да ли се неко запита од чега је све претходне мјесеце живио сељак у Семберији коме је афричка куга свиња прошлога љета или јесени у потпуности испразнила штале. Ако нема других прихода, јасно је да је преживљавао од новца који је добио за одштету. И с којим сада средствима тај исти сељак да купи 20, 30 или 40 свиња да би зановио производњу. Таквим узгајивачима неопходне су конкретне мјере, односно план и помоћ који ће им омогућити да се врате производњи како би са својих десет прстију били у стању да зараде себи кору хљеба.

Занављање фарме неопходно је произвођачима, али и потрошачима у Српској како би цијене меса колико-толико спале и како не би зависили искључиво од увоза и мешетарења као што је сада случај.

Пољопривредници, осим што с нестрпљењем чекају да истекне рок за убацивање животиња на фарме, с још већим нестрпљењем чекају овогодишњи правилник за расподјелу подстицајних средстава како би знали коме ће припасти колики дио колача. Свињари се надају да ће с обзиром на околности које су их задесиле ове године бити међу приоритетнијим гранама и да ће више новца добити јер им је то неопходно. Ту информацију требало би имати већ до краја мјесеца, а онда ће ваљда с њом доћи и одговор на питање као ће и с чим напунити фарме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана