Мјере за спас свих нас

Милош Васиљевић
Мјере за спас свих нас

Морамо се помирити са чињеницом да нас је из дана у дан све мање, али ипак, да бисмо као нација остали и опстали потребно је сачувати разум, достојанство, али и имати здраву омладину, а најважније је да су први кораци правилни код најмлађих, односно код ђака.

Модерне технологије и бржи начин живота па и самог одрастања, далеко од патријархалних вриједности, довели су многе тинејџере, али и њихове родитеље у проблем. Чињенично, раније доносе одлуке склоне насиљу, одсуство емпатије према слабијим, те осјећаја помоћи некоме полако ишчезавају из нашег друштва. Уз то насиље, посебно у земљама окружења, постаје све чешћа појава.

Баш из тих разлога, схвативши да се нема шта чекати да би се сузбило и спријечило насиље у школама и подигла безбједност на максимум, Влада Републике Српске донијела је 11 приоритетних мјера.

Кодекс понашања биће стриктно прописан, а камере и видео-надзор побољшаће безбједност.  То су само неке од мјера које добар дио младих мора вратити са странпутице, а која је њихова водиља посљедњих година. Прекомјерно кориштење мобилних телефона, изолација и све лошија комуникација на релацији ученик - професор, али и дијете - родитељ, само су неки од примјера који се морају мијењати из коријена.

Дјеца су у глобалу гојазна, са деформитетима, а уз то склона будалаштинама од којих се касније хватају за главу заједно са родитељима. Насиље је, нажалост, постало нормално, а на сву срећу код нас, морамо признати, није пратило трендове из других земаља. Ипак, превентиве ради, широм Српске биће и медијске кампање које ће дати одређене резултате гдје ће се ђаци упознати са проблемима који вребају.

Ђаци морају да одустану од "Тик ток" изазова и негативних појава које им одвлаче пажњу, концентрацију и драгоцјено вријеме. Неријетко, у изазовима знају и да угрожавају животе, а продукт лоших пракси је погрешно конзумирање садржаја на друштвеним мрежама.

Једноставно, треба да се окрену друштвено корисним активностима, јер нам и даље терени зјапе празни, све је мање волонтера, друштвених акција које су потиснуте на маргине. Кључно је пробудити свијест код омладине  те да усвајају заборављене постулате од којих смо, намјерно или не, одустали.  Поменуте мјере, ако их дјеца прихвате, а немају разлога да нешто слично не ураде, учиниће пуно на оздрављењу младих којима је то пријеко потребно.

Од идуће школске године у деветом разреду основци ће имати и предмет хуманост и безбједност што је пун погодак. Прво треба да будемо људи, па затим све остало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана